Rättegång inledd mot Michael Jacksons läkare

LOS ANGELES Rättegången mot Michael Jacksons läkare har startat under stor medial bevakning. Läkaren Conrad Murray misstänks för att gett popstjärnan en överdos lugnande medel som ledde till att han avled 25 juni 2009.

Var superstjärnas död självförvållad eller hade hans läkare del i den?

Det är frågan som rätten i Los Angeles ska ta ställning till. Åklagaren anser att läkaren vårdslöst försett Jackson med starka narkosmedel mot hans sömnbesvär och dröjt med att kalla på ambulans.

Husläkaren är nu åtalad för dråp och riskerar upp till fyra års fängelse om han döms. Conrad Murray medger att han gett Jackson propfol blandat med lidokain på förmiddagen, men att sångaren kunnat förse sig med mer mediciner därutöver som lett till hans död.

Propofol är ett starkt läkemedel, som normalt inte används mot sömnbesvär. Det ska främst användas på sjukhus, inte i privata hem. Vid rättegångstarten i tisdags demonstrerade fler hundra fans utanför. Krav på att läkaren fälls framfördes.

Michael Jackson förberedde nya konserter med succén “This is it“ och hade stora sömnproblem. Inspelningar och vittnen visar att han var drogberoende sista tiden.

Etiketter:

Annonser