Polisen fifflar med narkotikastatistik

STOCKHOLM Polisen friserar siffror för att verka mer effektiva än de är. Det varnas för i en rapport som granskat polisens narkotikabekämpning.

Exempelvis kan ett beslag av 32 cannabisplantor redovisas som lika många brott som antal plantor. Eller att man lägger till ett antal överlåtelser för att förbättra statistiken.

Istället för att koncentrera sig på kvantitativa anmälningar, så borde polisen istället ha kvalitativa mål. Det anser en av forskarna Stefan Holgersson, själv polis.

För några år sedan avslöjade han hur polisen i narkotikabekämpningen grep kända missbrukare och tvingade dem lämna urinprov flera gånger i veckan för att förbättra statistiken.

I en ny genomgång av polisens narkotikabekämpning – som är ett prioriterat arbete, man ska minska tillgång och användning av narkotika – som lämnats till Rikspolisstyrelsen framkommer att det fortsätter fokuseras mycket på att få “gröna siffror“ och uppfylla redan i förväg bestämda kvoter.

Förutom att enskilda personer misstänks när fejkade brottsmisstankar om narkotikabrott läggs till och samma brott kan förvandlas i flera anmälningar, så kan det få allvarliga följer för polisverksamheten.

– Det finns en risk för att man gör felprioriteringar genom att tro att de som jobbar mot narkotika är tillräckligt många, säger Stefan Holgersson till Sveriges Radio.

Misstankar om att påhittade brott lagts till i statistiken ska nu utredas ibland annat Stockholm efter de nya uppgifterna. Närmast ansvariga skyller på “mänskliga faktorn“ och stress.
– Vi kommer naturligtvis att undersöka detta, det ska överlämnas till interna utredningar, säger Lennart Enochsson, biträdande länspolismästare i Stockholm, till Aftonbladet.

I rapporten “Polisens arbete mot narkotika“ (av Stefan Holgersson och Johannes Knutsson, pdf-fil, 111 sidor) menar författarna att istället för att bestämma i förväg hur många brott man som ska anmälas och uppklaras, så är ett alternativ att utgå från en problembild och välja arbetsmetod utifrån den.

De goda idéer och arbetssätt i drogbekämpning som trots allt tas fram lokalt i landet sprids alltför sällan i hela polisorganisationen och “hjulet uppfinns därför på nytt“, enligt forskarna.

• Fotnot: Läs även DN:s granskning om polis som inte rycker ut på larm och snabbt lägger ner utredningar.

Tema: Polisen

Ny Polis

Kan en ny organisation leda till effektivare polis som klarar upp fler brott?
Sedan 2015 finns en nationell polisorganisation, istället för 21 länsvisa delvis självstyrande polismyndigheter. Rikspolischef är sedan 2018 Anders Thornberg. Regeringen har utlovat att öka antalet poliser med cirka 10 000 till 2024.
Säkerhetspolisen är numer egen myndighet. Klas Friberg har varit chef där sedan 2018, avgår i förtid hösten 2021.

Läs mer

Etiketter:

Annonser