Legala droger läcker ut på gatan

GÖTEBORG Läckage av läkemedlen metadon och Subutex från beroendekliniker ökar. En klinik på Östra sjukhuset i Göteborg anklagas för att skapa nya missbrukare när narkotikaklassade läkemedel därifrån säljs vidare på gatan.

De två läkemedlen är tänkta att användas i behandling av heroinister för att lindra abstinens och ge förutsättning för drägligare och mer ordnade liv. Men de kan även missbrukas som vilka droger som helst. Patienter kan använda mindre doser och säljer resterande vidare och får på så sätt pengar till att köpa exempelvis andra droger.

Göteborgs-Posten har talat med patienter på beroendeavdelning 369 på Östra sjukhuset som vet hur Subutex och metadon säljs vidare och att personalen vid om det. Tidningen har även träffat en missbrukare som köper allt metadon från en langare som fått det leverat från samma avdelning.

– Subutex och metadon hamnar på gatan, där 20-åringar som aldrig skulle röra heroin får tag på det. De får ett fruktansvärt rus och blir beroende, säger en missbrukare som GP talat med.
Han får allt sitt metadon från avdelningen på Östra, utan att någonsin varit där.

Avdelningschefen förnekar inte att läkemedel läcker ut från kliniken, men inte det skulle vara så omfattande.
– Det låter ju inte bra. Visst förekommer det läckage men så mycket är det inte. Det mesta på gatan är nog insmugglat, säger avdelningschef Karin Stein.

Även på andra platser talas om stora läckage från vårdkliniker. Polisens och tullens beslag av metadon och subutex är numer fler än heroinbeslagen i landet.
– Förklaringen är nog att opiaterna inte kommer utifrån, utan att beroendeprogrammen läcker. Det finns många signaler om det, säger Gunnar Hermansson i Svenska narkotikapolisföreningen, tidigare verksam på Rikskrim, till Drugnews.

Han efterlyser bättre kontroll, mindre doser och att det inte blir slentrian i förskrivningen på programmen.
– Kontrollen behöver skärpas annars riskerar vi få fler ungdomar som blir beroende på legalt knark, säger han.

Även Kriminellas revansch i samhället varnade i en rapport i somras för ökat läckage av “statligt knark“. Om hur Subutex från vårdprogram säljs vidare i gatuled, bildat en ny illegal marknad och lockar ungdomar in i beroende.

• Antalet dödsfall av metadon har ökat senare år. Något som är problematiskt då sjukvården försöker öka tillgängligheten av läkemedlen för opiatberoende genom att bygga ut underhållsprogram i hela landet. Det förs även en debatt om läkemedlen ska vara steg till drogfrihet eller bli en livslång behandling.
Det finns även planer att försöka undersöka hur stort läckage av narkotikaklassade läkemedel egentligen är från behandlingsprogrammen.

Etiketter:

Annonser