Svensk dömd till livstid för knarkbrott

BANGKOK En 30-årig svensk man dömdes i torsdags i Thailand till dödsstraff för att ha tillverkat drogen metamfetamin. Straffet omvandlades dock direkt till livstid av domstolen. Svensken avser överklaga domen.

Mannen som är från södra Norrland greps i juli fjol av thailändsk polis. I hans hem i Rayong, sydost om Bangkok, avslöjades ett laboratorium och 53 gram metamfetamin.

I torsdags dömdes han i huvudstaden till dödsstraff, men som för utlänningar brukar omvandlas till livstids fängelse – i praktiken 45 års fängelse, rapporterar SR Ekot och Aftonbladet.

30-åringen fördes ut med fötterna kedjade och uttryckte bestört för närvarande medier att domen är ”ett skämt“. Han anser sig varit utsatt för brottsprovokation av en annan svensk som påstås ha hjälpt honom att tillverka narkotikan.

Nu döms han istället för framställning av metamfetamin, innehav och haft avsikt att sälja narkotikan på gatan. Enligt Ekot har han i Sverige tidigare dömts för narkotikatillverkning.

Det kan eventuellt ta flera år innan livstidsdomen kan överklagas. Sverige har sedan 1989 ett avtal med Thailand om att dömda svenskar kan få överföras och avtjäna sista delen av straffet i hemlandet. Men när det gäller livstidsstraff måste den dömde sitta minst åtta år i thailändskt fängelse innan överförandet kan prövas.

30-åringen kommer inom kort flyttas till fruktade specialfängelset Bambat i Bangkok där endast narkotikadömda fångar placeras.

• Metamfetamin (“yaa baa“, ung “galna piller“) är en mycket beroendeframkallande centralstimulerande drog som är vanlig i Sydostasien. Thailand har nyligen beslutat startat en ny kampanj för att minska narkotikabrott och missbruk i landet.

Etiketter:

Annonser