“Alkoholskatten höjs inte“

STOCKHOLM Den tidigare aviserade högre skatten på öl, vin och sprit från årsskiftet blir inte av. Skattehöjningen finns inte med i regeringens budgetproposition, erfar Svenska Dagbladet. Däremot blir det högre skatt på cigaretter och snus.

Skattehöjningarna på alkohol och tobak har tidigare utlovats av flera i regeringen, bland andra finansminister Anders Borg (M):
– Det ska löna sig bättre att arbeta än att röka och supa, sade han i ett uppmärksammat uttalande i våras.

Ett förslag som aviserats i kommande budget för 2012 var att skatten på öl och vin skulle höjas med 12,7 procent och starksprit med 5 procent. Dessutom en höjd tobaksskatt med 10 procent.

Det framfördes som led för “förbättrad folkhälsa“ och att “delfinansiering av regeringens reformambitioner på skatteområdet“.

Men enligt SvD – som hänvisar till källor i regeringskansliet – blir det ingen höjd alkoholskatt när budgeten presenteras på tisdag, eftersom man “får balans i budgeten i alla fall“. Flera i alliansen har varnat för att högre alkoholskatt kan driva på privatinförseln ytterligare.

Det är även något som alkohollobbyn varnat för på senare tid.

Och alkoholforskarna på Stockholms universitet som följer svenskarnas alkoholvanor fick nyligen backa och medgav för Drugnews att införsel och smuggling kan vara högre än de tidigare redovisat. En ny skattehöjning skulle öka lönsamheten att åka ner och handla alkohol i tyska gränsbutiker – de tidigare införselkvoterna är i praktiken numer borta.

Men samtidigt är stödet för Systembolaget stort bland svenskarna och i SOM-institutets enkät svarade 35 procent att man vill ha en högre alkoholskatt.

Etiketter:

Annonser