Systemet vill köra hem alkohol

STOCKHOLM Systembolaget gör måndag ett utspel om att utreda hemleverans av alkoholdrycker till dörren. Detta i samband med att det statliga detaljhandelsmonopolet nu lanserar en mängd nya webbtjänster.

Systemet ska erbjuda utökad möjlighet till rådgivning om mat, dryck och hälsa via webb och mobiltelefon. Dessutom ska hela sortimentet kunna beställas via nätet.

Idag går det att nätbeställa cirka 8 500 varor från Systembolagets sortiment, men kunden måste sedan hämta ut dem i en systembutik.

Därför vill Systembolagets styrelse utveckla sin service och även utreda om att man i framtiden ska kunna köra hem dryckerna direkt hem till kunden.
– Vi utreder nu möjligheten att kunna erbjuda hemleverans, då mot en extra kostnad och ett par dagars leveranstid, säger bolagets vd Magdalena Gerger i ett pressmeddelande.

Hon tror att en sådan tjänst särskilt skulle användas för personer som bor långt från systembutiker.

Hon understryker att samma krav ska gälla även vid hemtransporter som i dag i systembutiker och via ombud – det vill säga att inte sälja till personer under 20 år och inte vid misstänkt langning. Men hur kraven ska upprätthållas går man inte in på. Och när hemleverans ska kunna erbjudas är ännu inte beslutat. Betalningen skulle göras i samband med nätbeställningen.

Förslaget påminner mycket om det som folkpartisten Carl B Hamilton, i Systembolagets styrelse, framförde i somras. Modern e-handel med hemleverans från Systemet till köparen, skulle även kunna vara ett sätta lösa den omstridda frågan om gårdsförsäljning, argumenterade Hamilton.

Reaktionerna var olika på hans utspel, alliansen visade visst intresse. Medan nykterhetsrörelsen IOGT-NTO ansåg att förslaget kunde bli “spiken i kistan för lådvinsalkoholisterna“.

Systembolagets utspel anser Hamilton är bra, särskilt mot bakgrund av att privata vinleverantörer har ökat som erbjuder sådan service. Och den hemleverans som redan finns i Norge ska inte ha lett till ökad alkoholkonsumtion, uppger Hamilton till Sveriges Radio.

Nya förslaget möts med skepsis från nykterhetsrörelsen eftersom hemkörning av alkohol skulle öka tillgängligheten – om så mot en extrakostnad och några dagars fördröjning.
– Det som oroar oss är att det blir en ytterligare kanal och att tillgängligheten av alkohol därmed ökar, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt som är orolig för en uppluckring av den restriktiva modellen.

Alkohol inte är en vanlig vara och dessutom kan det med hemkörning bli svårare att upprätthålla åldersgränser och att inte berusade personer får handla. Norska posten har mött sådana problem vid den hemleverans av alkohol som man sköter där. Men Carlstedt säger samtidigt att om hemleverans ska införas, så är det ändå bra att det är Systemet som ska sköta det.

Också Lena Hallengren (S), vice ordförande i socialutskottet, är kritisk till hemkörning och tror att det blir svårt att upprätthålla Systembolagets restriktiva hållning. Det blir svårt att kolla ålder och sköta hemleverans utan att öka öppettiderna, uppger hon för Ekot.
Frågan är även hur EU skulle tolka åtgärden. Sverige har fått undantag att behålla detaljhandelsmonopolet med hänvisning till folkhälsoskäl, men får inte diskriminera utländska märken.

Etiketter:

Annonser