Beroendemottagning för vanligt folk

STOCKHOLM En dropin-mottagning för personer med alkohol- och andra drogproblem har öppnat ett stenkast från Stureplan i Stockholm. I fräscha lokaler har skamkänslan putsats bort för att nå den stora gruppen med beroendeproblem.

Lokalerna på Riddagargatan 1 ger snarare känsla av resebyrå eller advokatkontor än beroendeklinik.
– Vi vill vara lättillgängliga, få bort tabustämpeln och nå vanligt folk med beroendeproblem, en ofta bortglömd grupp“, säger initiativtagaren, alkoholläkaren Sven Andreasson till Drugnews.

Han tror att kanske uppåt 80 000 stockholmare kan ha beroendeproblem, men har inte kontakt med vården idag. De har ofta ordnat liv och bostad och socialt skyddsnät, men har kanske länge druckit mycket eller har andra drogproblem.

De flesta vill inte vända sig till socialtjänsten, utan till läkare, om missbruk, visar enkäter. Därför är den nya mottagningen helt i landstingsregi som en del av Beroendecentrum.

Dropin-service, telefonmottagning (med anonym och personlig rådgivning), snabbtest med frågor via internet, ta ett blodprov och få professionell feedback. Även en mobilapp för att själv kontrollera dryckesvanor och samarbete med krögare som kan fånga upp gäster med begynnande problem planeras.

På plats finns såväl läkare och psykologer, som terapeuter och socionomer.
– Jag menar att alkoholproblem ofta kan vara lättbehandlat för den största gruppen om man kommer in i tid. Det kanske räcker med några samtal och hjälp till självhjälp. Men vi kan även remitera vidare till husläkare eller andra behandlingsformer, säger Sven Andreasson.

Förutom alkoholmottagningen, som räknar med att kunna ta emot cirka 5 000 besök per år, så finns även en Livstilsmottagning i lokalerna mer inriktad mot 18-30-åringar. Det kan handla om både alkohol- och narkotikaproblem och man ska samarbeta med såväl Maria Ungdom som polisen och Studenthälsan.

– Med motiverande samtal kan vi nå unga vuxna och stötta till förändring, säger terapeuten Ulf Wahlgren, som tidigare lett projekt för kokainanvändare på innekrogar som inte ser sig som missbrukare.

• Förutom mottagningen så ska man även anordna föreläsningar och vidareutbilda primärvården och företagshälsovården för att upptäcka fler med missbruksproblem. Och utvärdering och forskning om nya behandlingsmetoder bedrivas.

Etiketter:

Annonser