Många khatbeslag vid Öresundsbron

MALMÖ Förra helgen stoppade tullen åtta smugglingsförsök av khat över Öresundsbron. Sammanlagt beslagtogs cirka 500 kilo av växtdrogen och fyra personer greps, en skadades vid en smitningsolycka.

I fredags upptäckte tullpersonal fem smugglingsförsök på tågen mellan Köpenhamn och Malmö och ett vid en kontroll på Öresundsbron. Mängderna av den narkotikaklassade växten växlade mellan 15 kilo till nära 200 kilo.

Vid en fordonskontroll vände föraren bilen och körde i hög fart tillbaka över bron jagad av svenska tullare. Det slutade med att han körde i diket och fick plåstras om för lindrigare skador. I bilen fanns även en kvinna och 263 kilo khat.
Den 37-årige mannen häktades i söndags i Köpenhamn, enligt TT. Han misstänks nu för grov narkotikasmuggling, rattfylleri och försök tull grov misshandel då han försökte preja en tullare av vägen.

Khatbeslagen går i vågor, bland annat beroende på hur skördarna varit i Kenya. Men även på hur tullen arbetar. Vi har blivit bättre på att kartlägga smuggelvägarna, enligt Hans Hansson, vid tullverkets gränsskyddsavdelning i Malmö.

• Tullens beslag av khat har ökat kraftigt. Ifjol beslagtogs total 13,8 ton khat i Sverige, varav 11,2 ton upptäcktes i trafiken över Öresundsbron. Januari till och med augusti i år har totalt 12,9 ton khat beslagtagits i hela landet. Drogen tuggas främst av personer i avgränsade invandrargrupper från Östafrika.

Etiketter:

Annonser