Syntetiska droger allt vanligare

WIEN Syntetiska amfetaminliknande droger har blivit vanligare än heroin och kokain och rankas numer som världens mest använda narkotika efter cannabis. Det varnar FN:s narkotikakontrollorgan för i en ny rapport.

Medan heroin, kokain och cannabis stabiliserats, eller minskat något, åren 2005-2009, så har beslagen av amfetamintyper av centralsimulerande narkotika (ATS, amphetamine-type stimulants) ökat kraftigt samma period. Även om ecstasy verkar ligga konstant, enligt FN-organet UNODC som presenterade sin rapport i Wien i tisdags.

Syntetdrogerna kan tillverkas överallt, till skillnad från växtbaserad narkotika, och är billiga och kräver jämförelsevis mindre investeringar av de kriminella. Det finns en växande efterfrågan och marknader runt världen.

Beslagen har särskilt ökat i Sydostasien, där särskilt metamfetamin ökar. 2008 beslagtogs 32 miljoner metamfetaminpiller och året efter 133 miljoner piller. Upptäckta laboratorier i området ökade från 288 till 458 samma period.

Marknaden för syntetdroger har vuxit från smålabb till att skötas av välorganiserade kriminella nätverk som tar hand om hela försäljningskedjan.
– Vi ser tillverkningen flytta till nya markander och smuggelrutter öppnas i områden där ATS-droger inte tidigare förekom, säger Yuri Fedotov, chef för UNODC, i en kommentar.

Metamfetamin kan vara på väg att spridas till Europa, fler länder rapporterar redan om ökat användande och tillverkning. Det finns även tecken på att drogen kan ersätta klassiskt amfetamin i vissa områden, enligt rapporten.

Västafrika har börjat dras in i handeln, en metamfetaminfabrik upptäcktes i juni i Nigeria. Även i Central- och Sydamerika har laboriatorier hittats för syntetdroger.

UNODC varnar även för att nätdroger, som mefedron och MDPV, som ännu inte står under internationellt kontroll, fortsätter öka och sälj som exempelvis “badsalt“ och “växtnäring“ via internet och har blivit alternativ till redan klassade centralstimulantia.

• Fotnot: FN-rapporten “Amfetamines and Ecstasy, 2011 Global ATS Assessment“, (pdf-fil, 122 sidor).

Etiketter:

Annonser