“Nej till heroinprogram i Norge“

OSLO Statliga heroinprogram i Norge avråds av en grupp experter som anser att det inte finns tillräckligt med grund och kunskap för sådan förskrivning till grava missbrukare.

Ifjol föreslog en oenig statlig utredning (Stoltenberg-kommittén) som sett över missbruksvården i Norge att man på försök bör inleda heroinassisterad behandling till vissa missbrukare.

En grupp har nu undersökt förutsättningarna för att införa sådana kontroversiella program.
Vid en särskild konsensuskonferens i juni diskuterades förslaget av fackfolk och brukarrepresentanter. I en rapport som i huvudsak grundas på vad som kom fram vid konferensen, så avråder man från att inleda norska heroinprogram.

– Vi tyckte det kom fram oklarheter och att kunskapsbehov som finns på området, säger i en kommentar forskningsledaren Sverre Nesvåg som lett panelens arbete.

I rapporten som nu lämnats till regeringen understryks:
Stora delar av den tänkta norska målgruppen som skulle erbjudas heroinprogram ingår inte i internationella studier av behandlingen. En tydligare definition av vilka som skulle erbjudas åtgärden behövs för att behandlingen ska kunna anpassas till patienterna och inte tvärtom.

Internationell forskning visar på stort bortfall inom heroinprogram. Särskilt bland patienter med svagt nätverk, dålig hälsa och social funktion. Panelen värderar effekten av heroinassisterad behandling är måttligt bättre än annan substitutionsbehandling (med metadon och buprenorfin/subutex).

Hälsominister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Arbeiderpartiet) säger att hon ska läsa panelens rapport med stort intresse inför en stundande debatt i stortinget om narkotikapolitiken. Hon understryker att regeringen ännu inte tagit ställning till om heroin ska användas inom missbruksbehandling, rapporterar ActNow.

• I Norge finns sedan länge sprutrum där heroinister kan inta drogen under översyn av vårdpersonal för att undvika överdoser och andra skador.
I Danmark startades ifjol heroinprogram på flera platser för grava narkomaner som misslyckats i andra behandlingar.

Etiketter:

Annonser