Peru avbryter kokautrotning

LIMA Peru har slutat att förstöra illegala kokaodlingar i landet. Den nya regeringen avser se över och ändra nuvarande anti-drogprogram.

Det är ett tillfälligt stopp, enligt inrikesdepartementet och hänvisar till att en ny president nyligen har tillträtt och avser omformulera policyn.

Nye vänsterpresidenten Ollanta Humala anser att gamla narkotikastrategin har misslyckats, men talade även i valkampanjen om att avkriminalisera kokabönder, enligt BBC News.

Kokaodling i Peru har ökat betydligt senaste åren och är numer i nivå med Colombias, där odlingen samtidigt har minskat. Enligt en ny rapport av FN:s narkotikakontrollorgan UNODC hade kokaodlingen i Peru ökat till 61 200 hektar ifjol, jämfört med 62 000 hektar i Colombia.

Perus paus att förstöra illegala kokaodlingar oroar USA, som delfinansierar knarkbekämpningen i landet och samtidigt är en stor marknad för kokain. Manuell förstöring av odlingar i Huallaga-dalen, 250 kilometer söder om Lima, har tidigare varit betydande.

Det finns tidigare uppgifter om att gerillan skyddar peruanska kokaodlare, men även att militärer är inblandad i tillverkning och smuggling av kokain.

Etiketter:

Annonser