Systemanställd åtalad – sålde till ung

LUND En manlig anställd i en systembutik i Lund sålde vin och sprit till en 18-årig kund. Nu har biträdet åtalats för olovlig dryckeshantering. Systembolaget avvaktar utgången innan frågan om hans lämplighet att få behålla jobbet avgörs.

Det var i maj som en ung man gick fram till kassan för att köpa en treliters box med vitt vin, en flaska bubbel Amadeus, två Smirnoff Ice och fem alkoholhaltiga cider.

När biträdet frågade efter legitimation, så sa 18-åringen att han glömt det, men att han var 20 år och uppgav namn på en annan butiksanställd som han brukade handla av skulle kunna intyga det. Denna var dock inte på plats, men biträdet kände att han kunde lita på killens uppgifter, uppger han i polisförhör.

En timme senare tillkallas polis av skolpersonal till Östratornskolan i Lund som uppgav att fyra pojkar var på skolgården med alkohol i systempåsar. 18-åringen hade tillfälligt lämnat dryckerna till dem när han var inne på skolan, rapporterar lokala medier.

Polisen åkte efter förhör med ungdomarna till systembutiken där biträdet i förhör genast erkände misstaget. En åklagare har nu efter polisanmälan valt att väcka åtal.

“Det är första gången en anställd blir åtalad för bristande ålderskontroll, mig veterligt“, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget, till Drugnews.

Agén uppger att den anställde fått skriftlig varning, men att man avvaktar utgången i målet innan Systembolaget tar ställning till hans lämplighet att få behålla jobbet.

Systembolaget brukar i sina årsredovisningar framhålla att man är bra på ålderskontroll, första halvåret i år efterfrågades legitimation i 94 procent av de 2 800 testköp som man låtit göra med ungdomar.

Statliga detaljhandelsmonopolet får inte sälja alkohol till personer under 20 år, berusade personer och till dem som misstänks tänker langa vidare. För att ha marginal är företagets policy att fråga alla kunder som ser ut att vara under 25 år om leg.

Det händer dock återkommande att tonåringar kan handla på Systembolaget. Ifjol lyckades några 16-19-åringar, utskickade av region-TV Östnytt, köpa alkohol i systembutiker i Norrköping och Linköping.

– Vi arbetar regelbundet med hur vi kan förbättra ålderskontrollen. Det inträffade är inte bra, en tankeväckare. Vi kanske måste se över våra rutiner, säger Lennart Agén.

Etiketter:

Annonser