Inget gehör för snus i EU

BRYSSEL En majoritet av EU:s medlemsländer vill förbjuda alla rökfria tobaksprodukter. Det framgår av den sammanställning som EU-kommissionen har gjort. Endast Sverige förespråkar kraftigt att snus blir lagligt i EU.

Inför översynen av EU:s tobaksdirektiv har EU-kommissionen genomfört ett samråd om tobak. En av frågorna som ställdes var hur rökfria tobaksprodukter skulle hanteras. Idag är snus av svensk typ förbjudet inom EU, även om Sverige har fått ett undantag.

I samrådet lade kommissionen fram tre alternativ: fortsätta som hittills, förbjuda alla rökfri tobak eller göra också snus lagligt i hela EU. Ett mycket litet antal medlemsländer ställde sig bakom att tillåta snus i hela EU. En majoritet av medlemsländerna vill istället förbjuda alla former av rökfri tobak. Det var också det förslag som fick stöd av de två EFTA-länder som yttrat sig.

De länder som ville förbjuda rökfria tobaksprodukter menade att de är farliga för hälsan, även om de är mindre skadliga än rökning. Det fanns också de som kopplade samman användning av snus med ökad rökning, eftersom den som använder snus är mer benägen att börja röka eller att både röka och snusa.

De medlemsländer som vill behålla den nuvarande ordningen och inte utvidga förbudet ytterligare hänvisade till att även om produkterna är skadliga för hälsan så är de populära och en del av vissa kulturer, speciellt bland etniska minoriteter. Istället för förbud vill man se hårdare reglering.


Den svenska regeringen och handelsminister Ewa Björling har kraftfullt agerat för att få bort förbudet mot snus inom EU, men det verkar som om hon har talat för döva öron bland de andra medlemsländerna. Ett mycket litet antal medlemsländer stödde det i grunden svenska förslaget att lyfta förbudet mot snus.

Ett land, uppenbarligen Sverige, uttrycket ett särskilt starkt intresse och menade att det är ologiskt att snus är den enda tobaksprodukt som är olaglig inom EU och att det inte finns några vetenskapliga skäl att behandla snus annorlunda än andra tobaksprodukter.

• Fotnot: Läs rapporten (pdf): Report on the public consultation on the
possible revision of the Tobacco Products Directive (2001/37/EC

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser