Vaccin blockerar heroinpåverkan

LA JOLLA Forskare vid Scripps forskningsinstitut i USA har tagit fram ett nytt vaccin som hindrar bland annat heroin att nå hjärnan. Vaccinet har visat sig vara mycket verkningsfull vid djurförsök och kommer kunna ge bättre förutsättningar för narkomaner som vill sluta missbruka.

Studien, som genomfördes på råttor, publicerades nyligen i Journal of Medicinal Chemistry. Vaccinet producerar antikroppar liknande en sorts immunmolekyl, vilket innebär att vaccinet stoppar de euforiska effekterna av drogen och kan verka som en möjlig behandling för personer som vill sluta missbruka, rapporterar Science Daily .

– Under mina 25 år inom tillverkning av olika vacciner har jag aldrig tidigare sett en så stark immunrespons som nu, jag vill påstå att vi tagit fram ett dynamiskt anti-heroin vaccin, säger studiens ledare Kim D Janda vid Skaggs institut för biologisk kemi i en kommentar.

Under tiden studien genomfördes noterades en robust och stark respons av vaccinet och forskarna menar att ett vaccin för människor skulle kunna betyda mycket, inte bara för den enskilda människan utan också för vara bra för samhällsekonomin. I USA beräknas de samhällsekonomiska kostnaderna för heroinmissbruket till motsvarande cirka 143 miljarder kronor per år.

Begreppet “immunfarmakologiterapi“ myntades av Kim D Janda och hans kollegor vid Scripps forskningsinstitut när de nyligen skapade vaccin mot effekterna av kokain, metamfetamin och nikotin. Kliniska försök på människor kommer inom kort att inledas för att få de vaccinen godkända.

Nästa steg i forskningsteamets försök ta fram nya vacciner är ett samarbete med the Walter Reed Army Institute of Research, för att se om det kan vara möjligt att skapa ett dubbelverkande vaccin mot HIV-smitta och heroinmissbruk.

Etiketter:

Annonser