Stort narkotikabeslag i Afghanistan

BAGHRAN En australisk specialstyrka har vid en operation i centrala Afghanistan beslagtagit ett ton opium, åtskilliga kilo heroin och två ton kemikalier för tillverka heroin av opium. Även vapen togs i beslag.

I fredags meddelade en talesperson för den australiska armén att beslaget gjordes den 10 juli i samarbete med afghanska säkerhetsstyrkor i provinsen Daykundi i centrala Afghanistan. Platsen var övergiven när soldaterna hittade förrådet av vapen och narkotika, inga strider föregick därför själva fyndet.

– Narkotikahandel är ett överhängande hot mot säkerheten och den ekonomiska utvecklingen i landet, därför är det viktigt att reducera denna marknad så mycket som möjligt, säger den av säkerhetsskäl anonyme befälhavaren för den militära operationen, till ABC.

Flera stora heroinfabriker har tidigare sprängts i Afghanistan. 2009 sprängde brittiska styrkor sex anläggningar, så sent som förra året sprängde amerikanska styrkor med hjälp av ryska underrättelser två stora heroinfabriker i landet.

Afghanistan står för drygt 90 procent av den totala heroinproduktionen i världen och inkomsterna från narkotikahandeln bekostar till stora delar upproret i landet.

Etiketter:

Annonser