“Alkoholsmugglingen måste utredas“

STOCKHOLM En majoritet av riksdagsledamöterna (60 procent) vill utreda alkoholsmugglingens konsekvenser och verktyg för att motverka den. Det visar en rundringning till 211 ledamöter i juni som nyhetsbladet Alcohol Update gjort.

Stödet för att tillsätta en utredning finns i båda politiska blocken – starkast bland ledamöter från Socialdemokraterna (74 proc.), Centern (73 proc.) och Vänster och Miljöpartiet (67 proc. vardera). Lägst var stödet bland Moderater (36 proc.)

Bara 15 procent av de tillfrågade riksdagsledamöterna tycker inte att det behövs någon utredning och 25 procent har ingen uppfattning. Ledamöter från södra Sverige stöder i högre grad en alkoholutredning.

Frågorna om illegal alkoholinförsel ställdes av Alcohol Update inför alliansens förslag att höja alkoholskatterna från årsskiftet och medieuppgifter om ökad privatinförsel och organiserad smuggling. Granskningar som bl a Göteborgs-Posten gjort och som visar organiserad sprithandel – en förundersökning har inletts och krav höjs på att smugglingen utreds.

Etiketter:

Annonser