Kris hetast i Almedalen

VISBY Kriminellas revansch i samhället, Kris, får priset som hetast under Almedalsveckan. Med många medlemmar i tydliga t-shirts på gatorna som delar ut minttabletter har de bäst lyckats föra ut sitt budskap mot en medikalisering av missbruksvården.

Det är pr-byrån Westanders jury som i fredags presenterade valet vid en tillställning på studentkåren nära parken.

– De många Kris-medlemmarna iklädda likadana tröjor har inte gått att undgå på Visbys gator. Organisationen har velat visa att Subutex-programmen för narkomaner är kontraproduktiva och har framgångsrikt arbetat med budskapet “statligt knark är också knark“, säger Janna Sundewall, pr-konsult på Westander och juryns ordförande.



Ett 70-tal Krisare har kommit över till politiker och lobbyistveckan i Visby och hyrt en gård strax utanför. I måndags presenterade föreningen en rapport om att opiatläkemedlet Subutex, avsett för behandling av heroinister, läcker ut i gatuled och lockar ungdomar in i beroende. I djupintervjuer berättar fem killar om sina tragiska erfarenheter av läkemedlet.

Med blommor och ett diplom möter Drugnews en glad Kris-styrelse.
– Priset är ett erkännande, det känns fint att vi lyckats nå ut om problemet och. En bra start på vår fortsatta kampanj mot medikaliseringen av missbruksvården och Gerhard Larssons utredning som vill att fler unga ska få piller mot missbruk. Vi vill att de ska få hjälp att sluta knarka, säger Christer Karlsson och Lasse Liljegren, ordförande respektive sekretare i Riks-Kris.

Under veckan har exkriminella och f d missbrukare i Kris gått runt i Visby med tatueringar och delat ut 10 000 tablettaskar med mintpastiller till besökare på gator och mingel.
– Det blir många bra samtal. Några är lite avvaktande i början, men tar emot tabletterna som får symboliserar läckaget. Några har även berättat om anhöriga med drogproblem och vi kan dela med oss av våra erfarenheter, säger Ali Reunanen som går runt med några Krisare från Norrland.

• Hedersomnämnande i samband med årets hetaste i Almedalen går till Svenska Kyrkans Nikodemussamtal, medan tidningen Amelia inte anses levt upp till förväntningarna och utsågs till kallast i Almedalen av juryn.
Andra som hade nominerats till veckans snackis var bl a det alkoholfria minglandet, Vårdförbundet och förre höjdhopparen Patrick Sjöberg.

Tema: VÅRDEN

MISSBRUKSVÅRD…

… en rättighet? Privat eller offentlig? Kommun eller region? Risken stor för sköra samsjukliga personer bollas runt mellan institutioner som inte tar ansvaret. Ett huvudmannaskap för beroende- och psykiatrin utreds, och tillsynen av barn- och ungdomspsykiatrin ska stärkas. Men en översyn av svenska narkotikapolitiken och ta fram underlag för en nollvision mot narkotikadödsfall och fokusera mer på behandling och prevention, som riksdagen uppmanat regeringen att göra, har våren 2021 ännu inte påbörjats.

Läs mer

Etiketter:

Annonser