Svårt tacka nej till alkohol

VISBY Det är jobbigt att gå på krogen utan att dricka alkohol. Det anser sex av tio unga vuxna i enkät. Men två partytjejer har i ett socialt experiment utmanat gamla attityder och festat nyktert.

Förra sommaren bestämde Sanna Waxin och Elin Hammarberg, båda 25 år, att under tre månader besöka partystäder som Tylösand, Båstad och Visby för att festa som vanligt – men utan alkohol. Innan hade de druckit i snitt tre dagar i veckan.

De mötte olika reaktioner, både nyfikna frågor, men även negativa attityder. På en festivalbar de besökte och frågade efter alkoholfritt, så fick de varsitt glas vatten och uppmanades “kom tillbaka när ni ska ha alkohol“.

Under Almedalsveckan i år berättade de om sina försök att stå emot grupptrycket på krogar. Och att det går med rätt inställning och genom att låta musik, dans eller annat bli stämningshöjare, istället för alkohol.
– Och man kan ju ta med bilen överallt och slipper bakfyllan dagen efter, berättade de.

Att det är knepigt att festa utan alkohol bekräftar en undersökning från Systembolagets dotterbolag IQ. Av drygt 500 tillfrågade i åldrarna 18 till 25 år, så svarade 68 procent av kvinnorna och 60 procent av männen att det är jobbigt att gå på lokal utan att dricka alkohol.
Över hälften hade valt bort ett socialt sammanhang för att de inte ville dricka alkohol. 65 av kvinnorna och 55 procent av männen.

– Det finns en klar förväntan att man bör dricka alkohol när man går ut. Undersökningen visar att 84 procent dricker alkohol på krogen eller när man festar. Är man inte gravid eller kör bil avviker man från normen och man behöver på olika sätt motivera varför man inte dricker, säger Magnus Jägerskog, vd IQ, i en kommentar.

• Partytjejerna Sanna och Elin har även denna sommar bestämt sig för att festa nyktert. Denna vecka är de i Almedalen, sedan drar de till Båstad.

Etiketter:

Annonser