Astra Zeneca förbjuder läkargåvor

STOCKHOLM Efter mycket kritik mot läkemedelsbranschens förmåner till läkare för att vinna favörer, så kan en svängning vara på gång bland “Big Pharma“. Astra Zeneca stoppar nu globalt omedelbart sina bjudresor och presenter till enskilda läkare.

Den svenskbrittiska läkemedelsjätten – sjunde störst i världen med 32 miljarder dollar i årsvinst – smög ut nyheten i ett tal av företags chef David Brennan vid en konferens i Istanbul i maj, rapporterar Svenska Dagbladet.

Beslutet väntas tvinga andra läkemedelsföretag till etiska övervägningar i sina relationer med läkare. Länge har företagen betalat höga belopp till dem i form av presenter, konferenser och exklusiva resor, ofta på turistorter.

Detta som del av marknadsföring och lobbying av sina produkter. Andra kritiserade metoder är exempelvis läkemedelskonsulter som besöker kliniker och bjuder på lunch; knyta ledande läkare/forskare till bolagen för att marknadsföra medicinerna till kollegor; “spökskrivning“, företags pr-personal som skriver vetenskapliga rapporter som publiceras i respekterade tidskrifter.

Läkarförbundets ordförande Marie Wedin har inget emot omsvängningen.
– Men om läkemedelsföretagen drar sig tillbaka kräver det att våra arbetsgivare satsar ytterligare, säger hon till SvD om läkarnas möjligheter till fortbildning.

Om vidareutbildning av sjukvårdspersonal inte finansieras av läkemedelsföretag, så får måste arbetsgivare som landsting och Kommuner ta ett större ansvar.

Ett annat problem som uppmärksammats är att läkemedelsföretag erbjuder läkare att ingå i rådgivande kommittéer mot höga ersättningar.

– Syftet är som vi ser det att välja ut ett antal ledande läkare som ska propagera gentemot kollegorna, säger Sören Hansen, ordförande i läkemedelskommittén vid landstinget i Jönköping, till SvD.

Etiketter:

Annonser