Per-Arne Rytter leder Blå bandet

BISKOPS-ARNÖ Per-Agne Rytter har valts till ny förbundsordförande vid Blå Bandets rikskonferens. Han vill satsa mer på barn- och ungdomsverksamhet och drogfria miljöer för att tidigt grundlägga alkoholfrihet.

Per-Agne Rytter, 52 år, arbetar sedan tidigare med ungdomsverksamhet inom Blå bandet i Västra Götaland och är deltidspolitiker (KD). Han bor i Igelstorp utanför Skövde.

– Jag gillar utmaningar, säger han om att han i söndags vid årsmötet valdes till ny ordförande efter avgående Annika R Bergman.

Han anser att alkoholsituationen egentligen inte blivit bättre än då nykterhetsrörelsen bildades.
– Vi har bättre sociala och ekonomiska resurser, men problemen är lika stora. Alkoholkonsumtionen är hög, fyra fem barn i varje klass har föräldrar som missbrukar. Därför får folkrörelser inte falla undan, utan istället inse att vi behöver ta över en del från samhället och agera.

– Vi har exempelvis lättare att rekrytera ungdomsledare utifrån ett socialt engagemang, än många kommuner med ekonomiska problem, säger Per-Agne Rytter till Drugnews.

Blå Bandet och Sveriges Blåbands ungdom samlade i midsommarhelgen några hundra deltagare på rikskonferensen på folkhögskolan i uppländska Biskops-Arnö.

Uttalande antogs om att Rädda Systembolaget!, och avvisa förslaget om gårdsförsäljning av alkohol som man anser hotar detaljhandelsmonopolet och en svensk restriktiv alkoholpolitik.

Man oroas också över en medikalisering av beroendevården, prioritera substitutionsmediciner före drogfri vård, och fria sprutor till narkomaner. Samhället måste mer fokusera på en förebyggande narkotikapolitik, anser Sveriges Blåbandsförbund.

Etiketter:

Annonser