Tusen nykterister kongressar i Åre

ÅRE I onsdags inledde IOGT-NTO-rörelsen sina kongresser i jämtländska Åre. Gårdsförsäljning av alkohol, medlemsutveckling, substitutionsbehandling för narkomaner är några frågor som nog ventileras.

Det är IOGT-NTO, dess Juniorförbund och Ungdomens nykterhetsförbund som samlas till tre dagars parallella förhandlingar på Holiday Club vid Åresjöns strand. (Rörelsens scoutförbund kongressar vid annat tillfälle).

Över ett tusen delegater, andra medlemmar och familjer samlas för “party och politik“.

Man träffas i ett läge då alkoholkonsumtionen börjat minska igen i landet (fast på en högre nivå än före EU-inträdet), svenskarnas stöd för Systembolaget och alkoholskatter ökar, men där förslaget om gårdsförsäljning av alkohol oroar.

– Skulle det genomföras så kan det bli spritbutiker lite här och detaljhandelsmonopolet riskera falla, då skulle konsumtion och skador att öka, säger Peter Moilanen, verksamhetschef på IOGT-NTO som tar över som generalsekreterare efter kongressen, till Drugnews.

Han beskriver alkoholläget i landet som överlag positivt, där fler ungdomar väljer nykterhet, men oroas över en alkoholnorm med afterwork, fler serveringar och socialt umgänge med alkohol.

• Och vad blir mest aktuellt för er vid träffen i Åre?
– Det blir nog en ganska lugn kongress. Vår nuvarande strategi ligger fast för åren 2010-2015. Men några heta diskussionspunkter blir det nog, säger Peter Moilanen.

Bland annat föreslås i en motion att det bör bli straffbart för föräldrar att berusa sig inför sina barn, ett förslag som förbundsstyrelsen stöder.

En annan motionär vill att behandling på nykterhetsrörelsens egna behandlingshem ska vara helt drogfri, idag är klienter välkomna som påbörjat exempelvis metadon/subutex innan de kommer till exempelvis Dagöholm och Nya Nyhyttan.
Förbundsstyrelsen vill att frågan utreds mer och föreslår ett rådslag längre fram.

En återkommande mer intern fråga som flera motionerat om är hur intäkterna från rörelsens lönsamma Miljonlotteri ska fördelas. Fler anser att distrikten ska få mer av kakan och förbundskansliet mindre. Idag går 60 miljoner till IOGT-NTO och lika mycket fördelat på UNF, Junis och Scoutförbundet.

Medlemsutvecklingen är en fråga som kom upp redan första kongressdagen. Partier och folkrörelser har länge tappat medlemmar, men flera nykterhetsorganisationer fick för några år sedan tillströmning i takt med att alkohol och andra drogfrågor blev mer aktuella i samhällsdebatten.

Men medan ungnykteristerna i UNF fortsätter att öka, så har IOGT-NTO börjat tappa och ligger idag på cirka 32 000 medlemmar. Även om man rekryterar flera tusen nya varje år, så försvinner många. Dels naturligt då många är äldre, dels märks ännu en “Åke Green-effekt“ (pastorn uteslöts efter att kränkt homosexuella, flera frireligiösa lämnade då IOGT-NTO i protest).
Och den nya strategin med gratis medlemskap första året har avbrutits då det visat sig att flera av dessa inte förnyar.

– Vi måste prioritera medlemsvärvning mer. Uppåt 15 procent i landet är nykterister, vi måste helt enkelt fråga fler om de vill gå med, säger Peter Moilanen.

• Ordförandena i de tre kongressande förbunden föreslås sitta kvar. Däremot väntas UNF få ett delat ledarskap, liksom miljöpartiets språkrör, och Linda Engström, som idag är vice ordförande, föreslås bli ledare tillsammans med Vidar Aronsson, idag ordförande.

• Nättidningen Accent webbsänder direkt från kongresserna Åre.

Etiketter:

Annonser