Cannabis snart “tung drog“ i Holland?

HAAG Cannabis med rushalt över 15 procent bör klassas som tung narkotika istället för som idag “mjuk“. Det föreslås i en ny rapport till nederländska regeringen. Antalet personer som söker vård för cannabisproblem ökar i landet.

En kommitté ledd av professor Henk Garretsen vid universitetet i Tilburg har på uppdrag av förra regeringen forskat och sammanställt rapporten om cannabis och insatser.

Garretsen-kommittén lämnade i fredags sina förslag till regeringen. Det föreslås bland annat att cannabis med över 15 procents THC-halt (psykoaktivt ämne) ska betraktas som tung narkotika istället för som idag “soft“. Det skulle innebära att starkare cannabis hamnar i nivå med heroin och kokain.

Mer potenta cannabissorter har utvecklats i Holland och idag är den psykoaktiva halten i genomsnitt cirka 18 procent i det hasch och marijuana som säljs.

– Jag har varit orolig under flera år för THC-koncentrationen, särskilt om den är så hög. Vi ska verkligen se över det här. Konsekvenserna av beroende är mycket allvarliga. Det här är en bekymmersam utveckling, sade hälsominister Edith Schippers, som tog emot rapporten, till kanalen NOS.

Hur en uppgradering av russtarkare cannabis skulle påverka den hittills accepterade försäljningen av “mjuka“ droger i coffe-shops återstår att se. Hela systemet ses nu över och regeringen vill stoppa utländska turister från att besöka de omstridda ställena genom att tvinga dem bli lokala “medlemsklubbar“.

• NY MISSBRUKVÅRDSSTATISTIK/ Fler personer söker hjälp för cannabisrelaterade hälsoproblem i Holland, flera är ungdomar. Enligt ny behandlingsstatistik från institutet Ladis/IVZ, så sökte ifjol nära 11 000 personer vård med cannabis som huvuddrog. Det är därmed fler än de som söker hjälp för kokain och nästa lika många som söker för heroin (sjunkit till cirka 12 000 klienter). Totalt sökte cirka 76 000 holländare ifjol hjälp för missbruksproblem.

Blandmissbruk är vanligt. 2009 sökte cirka 18 000 personer i Holland behandling som bland annat använde cannabis, för drygt hälften av dem var cannabis huvuddrog.

Etiketter:

Annonser