“Kris-anställd sålde vapen“

GÖTEBORG En 32-årig man var anställd av Kriminellas revansch i samhället i Göteborg för att hjälpa ungdomar att lämna gängkriminalitet. Nu har han tillsammans med två andra män anhållits misstänkt för grova vapenbrott.

De greps efter en tids spaning förra veckan i stockholmsförorten Hägersten när en affär höll på att genomföras med handeldvapen och automatvapen som skulle säljas till organiserade brottsligheten, skriver GT.

Männen från Göteborg har kopplingar till före detta Jugoslavien och har handlat med både vapen och narkotika. En yngre man från Stockholm som har samröre med ett mc-gäng greps också i bilen. De har nu flyttats till Göteborg där utredningen nu fortsätter.

Efter gripandena i Stockholm har också en vapengömma i Göteborg hittats, enligt tidningen.

En av de anhållna, en 32-årig man, arbetade på stödföreningen Kris i Göteborg. Han föreläste för ungdomar som ville bryta med gängkriminalitet och arbetade på föreningens projekt Livsstilshuset. Ett behandlingshem där unga mellan 18 och 26 år bor och får hjälp med att bryta med gängen.
Men på sin fritid misstänks alltså mannen ha sålt vapen och narkotika till olika ligor ibland annat Stockholm och Göteborg.

I torsdags gjorde polisen husrannsakan i Kris Göteborgs lokaler.
– Det är riktigt att polisen har varit här, att han är brottsmisstänkt kommer som en chock för oss. Vi blev helt tagna på sängen, men det är så, vi jobbar ju med människor som har den här bakgrunden, säger Martin Johansson, ordförande på Kris Göteborg, till Drugnews.

• Hur ska ni undvika att något liknande sker i framtiden?
– Vi ska backa några steg och inte anställa folk bara för att de har en tung kriminell bakgrund. Den här personen har varit anställd hos oss under ett år och under den tiden tagit körkort och skött sig jättebra. Att han återfallit i brott är en katastrof för honom och för oss naturligtvis. Vi kommer ställa hårdare krav på att de vi anställer verkligen förstår och tar till sig Kris agenda, säger Martin Johansson.

• Fotnot: Kriminellas revansch i samhället grundades 1997 och hjälper personer som vill lägga av med missbruk och brott under mottot “hederlighet, drogfrihet, kamratskap och solidaritet“.

Etiketter:

Annonser