“Knarkläkare“ i Värmland polisanmäld

KARLSTAD En landstingsanställd överläkare i Värmland har polisanmälts till Socialstyrelsen. Han misstänks ha skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel, bland annat till två ungdomar som avled efter överdoser. /Ny rapport visar på stora problem med överförskrivning.

Anhöriga till ungdomarna hittade stora mängder av minst fem preparat utskriva av läkaren.

Modern till en av dem, en 19-årig pojke, hade tidigare försökt stoppa förskrivningen. Hon hälsade via läkarens sköterska att pojken fick för mycket mediciner och att han inte skötte doseringen.

Men utskrivningen av medicinerna fortsatte. Sista gången hämtade pojken ut på en fredag.
– 100 Xanor, 56 Lyrica och 30 Stilnoct. En månads ranson, berättar mamman för Nya Wermlands Tidning om medlen mot bland annat sömnproblem och ångest.

Morgonen efter var han död.
Hon hade även anmält läkaren och hans ymniga förskrivning via patientombudsmannen till Socialstyrelsen.

Polisen har förutom anhörigas berättelser gjort egna iakttagelser.
“Polisen har även påträffat blandmissbrukande unga vuxna med mängder av narkotikaklassade läkemedel med sig. Alla utskrivna av NN“, står det i anmälan till Socialstyrelsen som nu ska granska läkarens förskrivning.

Överläkaren är nu avstängd från sitt arbete. Landstinget ska också göra en internutredning.
– Det här är en mycket allvarlig anmälan som vi tar på största allvar, säger hälso- och sjukvårdschef Gunilla Andersson till NWT.

• Rapport/ Överförskrivning av narkotikaklassade läkemedel är större än tidigare känt. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen som granskat situationen i södra landet. Privatprivatiserande äldre läkare är överrepresenterade (ca 25 procent av upptäckta fall) som skrev ut för mycket åt sig själva och sina patienter.

Socialstyrelsen tycker det är “anmärkningsvärt“ och anser att det bör övervägas att begränsa förskrivningsrätten av narkotikaklassade preparat åt sig själv och för läkare som inte längre är yrkesverksamma.

• Fotnot: Socialstyrelsens rapport ”Överförskrivning av narkotiska läkemedel – En granskning i tre tillsynsregioner“ (pdf-fil, 37 sidor).

Etiketter:

Annonser