Svårstoppad knarkhandel på osynliga nät

WASHINGTON DC Internetsidan Silk Raod, där olaglig narkotikahandel förmedlas, har anmälts av australiska, amerikanska och brittiska myndigheter för svartlistning. Men sajten ligger på svårspårade servrar och köpen betalas med virtuell valuta. Myndigheter och polis är hittills handfallna.

Amerikanska senatorer, brittiska och australiska myndigheter har begärt att hemsidan stoppas, men sidans anonyme administratör har meddelat att så inte kommer ske. Där sker bland annat handel med droger som heroin, kokain och cannabis

Kunderna kan bara nå Silk Road (namn efter gammal asiatisk handelsväg) genom ett internationellt servernätverk som heter Tor. Nätverket osynliggör identiteterna på besökare och var deras datorer finns, likaså var drogsäljarnas server finns, skriver flera IT-tidningar.

För att försvåra myndigheternas möjligheter att stoppa både droghandel och servrar, betalas dessutom drogerna vid beställningen med en krypterad virtuell valuta som heter Bitcoin (BTS).

Det medför att myndigheterna inte heller kan gå in och spåra ekonomiska flöden eftersom BTS överförs anonymt mellan säljare och köpare, utan att passera banker. Och eftersom det inte finns spår av traditionell valuta blir det knepigt för utredare att bevisa handeln, (enligt bl a Bitcoinsweekly).

I veckan fanns 603 olika narkotikasubstanser och andra klassade ämnen till salu på nätverket. Säljarna fanns på olika platser världen, de flesta i USA och Storbritannien.

Enda sättet att försöka hejda drogflödet är att haffa langarna eller köparna på traditionellt sätt. Ett par dagar efter nätbeställning kommer ett anonymt brev med de beställda drogerna.

Men att helt stoppa denna typ av handel kan bli väldigt svårt eftersom Silk Road inte består av en enda drogleverantör, utan många langare som är anslutna till det anonymitetsskyddade nätverket.

Etiketter:

Annonser