Tillsyn avslöjar brister i missbruksvård

STOCKHOLM Svenska missbruksvården är ojämn och har stora regionala skillnader, visar Socialstyrelsens nya tillsynsrapport. Vartannat behandlingshem fick kritik, många kommuner slarvar med handläggning och dokumentation och inom landstinget hade två av tre verksamheter inte fått tydliga uppdrag för vården av missbrukare.

– Vi fann många brister och kvalitetsskillnader i den landsomfattande tillsyn som gjorts av drygt 670 verksamheter inom missbruksvården. Skillnaderna är så stora att målet i hälso- och sjukvårdslagen om en god hälsa och vård på lika villkor inte uppfylls, säger Socialstyrelsens inspektör Gunnel Hedman Wallin till Drugnews.

Den nationella tillsynsrapporten om öppenvård för vuxna missbrukare omfattar de flesta kommuner och landsting och gjordes 2008-2010. I Norrlands inland finns kommuner där strukturerad öppenvård helt saknas, i några landsting erbjuder inte psykiatriska mottagningar hjälp till personer med beroendeproblematik.

Sex av tio vårdgivare inom landstinget och cirka hälften av kontrollerade verksamheter hos kommuners socialtjänster – bland annat många behandlingshem – får kritik av Socialstyrelsen. Det handlar om ojämnt och bristande vårdutbud, brister i handläggning, dokumentation och underlag för socialnämnders beslut vilket äventyrar rättsäkerheten för enskilda. Ofta saknades vårdplaner vid placeringarna.

Socialstyrelsen fann brister hos drygt hälften av 134 granskade HVB-hem (hem för vård eller boende). Hälften förde inte journaler enligt direktiven. Personal var inte var tillräckligt utbildad, var femte föreståndare för de granskade behandlingshemmen saknade högskoleutbildning. Där var även kvalitetsarbetet sämre utvecklat.

Kommunpolitiker har ibland inte varit tydliga om målen för missbruksvården, vilket försvårat socialtjänstens planering, prioritering och uppföljning.

När det gäller sjuk- och hälsovården, så saknade två av tre verksamheter på området tydliga uppdrag – det gällde både psykiatrin och primärvården. Personalen på var tredje primärvårdsmottagning tycker inte att man har tillräcklig kompetens för att arbeta med beroendefrågor. Många verksamheter saknar ett strukturerat kvalitetsarbete och skriftliga rutiner.

Vad gäller barns situation i missbrukarfamiljer synliggörs den inte tillräckligt, vare sig inom landstinget eller socialtjänsten – exempelvis i rutiner om anmälningsplikt när barn far illa och behöver stöd. Sämst på barnperspektivet var primärvården, enligt rapporten.

– De flesta som fått brister påtalade har tagit till sig av kritiken och gjort tydliga förbättringar. Men tillsynen visar att det måste bli bättre. Det måste finnas god behandling i hela landet, säger Gunnel Hedman Wallin.

Socialstyrelsen pekar också på att behandlingsutbudet behöver breddas. Idag finns stort fokus på 12-stegsmodellen, medan läkemedelsassisterad behandling och andra alternativ är svårare att få tillgång till i hela landet.

Hedman Wallin understryker att det även finns flera exempel på fungerande integrerade mottagningar, exempelvis i Stockholm där socialtjänst och sjukvård arbetar tillsammans under ett tak och kan erbjuda både social och medicinsk hjälp.

Verksamhetsföreträdare som intervjuats i rapporten pekar mer på samordningssvårigheter inom respektive huvudmäns verksamheter, mindre mellan landsting och kommuner. Något som går på tvärs med missbruksvårdsutredaren Gerhard Larssons bild och förslag om förändrat huvudmannaskap.

Tillsynsrapporten är beställd av regeringen och lämnades nyligen till Socialdepartementet.

– Den blir ett viktigt underlag tillsammans med Gerhard Larssons utredning när vi ska ta fram förslag om förbättringar inom missbruksvården. Flera brister är ju kända, men rapporten visar att tillsyn har effekt och är viktig för transparens och att höja kvaliteten, säger Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig hos ansvarig minister, Maria Larsson (KD), till Drugnews.

Missbruksutredningen är ute på remissrunda till mitten av oktober. Först nästa år väntas regeringen besluta om vilka förslag man kan tänka sig gå vidare med.

• Fotnot: Socialstyrelsen övertog tillsynsansvaret fullt ut januari 2010 av all missbruksvård i landet. Rapporten “Missbruks- och beroendevården – Iakttagelser och resultat från tillsyn 2008–2010“ (pdf-fil, 92 sidor).

Tema: VÅRDEN

MISSBRUKSVÅRD…

… en rättighet? Privat eller offentlig? Kommun eller region? Risken stor för sköra samsjukliga personer bollas runt mellan institutioner som inte tar ansvaret. Ett huvudmannaskap för beroende- och psykiatrin utreds, och tillsynen av barn- och ungdomspsykiatrin ska stärkas. Men en översyn av svenska narkotikapolitiken och ta fram underlag för en nollvision mot narkotikadödsfall och fokusera mer på behandling och prevention, som riksdagen uppmanat regeringen att göra, har våren 2021 ännu inte påbörjats.

Läs mer

Etiketter:

Annonser