Italiensk maffia tar över i Spanien

MADRID Italienska maffialigor försöker ta kontrollen över kokainhandeln i Spanien, uppger den spanska nationella polisen i en ny rapport.

Av historiska skäl fungerar Spanien idag på många sätt Europas port mot Latinamerika och såväl de kulturella som ekonomiska förbindelserna är täta. Många latinamerikaner har släkt i Spanien, antingen genom spanjorer som kom till Latinamerika i början av 1900-talet eller latinamerikanska släktingar som emigrerat till Spanien under 2000-talet.

Detta är också en förklaring till att en stor del av det kokain som kommer till Europa från Latinamerika passerar Spanien.

Tidigare har knarkhandeln kontrollerats av latinamerikanska och spanska ligor. Kontakterna finns redan. Men under senare år har spanska narkotikapolisen noterat en allt större närvaro av italiensk maffia i Spanien.

Den italienska maffian försöker kontrollera narkotikan hela vägen från fabrikerna i colombianska djungeln till försäljningsleden ute i Europa.

Enligt den spanska nationella polisen finns nu 24 olika italienska maffiagrupper som opererar i Spanien, enligt rapporten som refereras i spanska medier.

Ofta smugglas kokainet i stora kvantiteter med fartyg från Latinamerika. Utanför Galicien eller Kanarieöarna lastas det sedan över till mindre båtar eller förs iland för att därefter transporteras vidare ut i Europa. Stora mängder kokain förs också in via kurirer och mindre smugglare på Madrids flygplats Barajas.

Under de senaste tio åren har 34 maffialedare gripits i Spanien från framför allt de ökända klanerna napolitanska Camorran, kalabriska N’drangueta och sicilianska Cosa Nostra.
Den viktigaste italienska maffiabossen som gripits är Luigi Mocerino, som togs ifjol och ansvarade för transporterna mellan Latinamerika och Spanien.

• Även nya smugglingsvägar via Västafrika till Europa har uppstått. Och nya transportmetoder prövas, exempelvis flytande kokain som droppats i textiler har smugglat över Atlanten och som lokala laboratorier sedan återutvinner inne i EU.

Etiketter:

Annonser