Fler risker med rökning upptäckta

BOSTON/UPPSALA Fler studier om tobakens risker fortsätter komma. I helgen avslöjas att rökning både ökar risken för kronisk nästäppa och svår benvärk.

Den ena studien med 57 000 personer på 19 orter i Europa (bl a Uppsala, Stockholm, Göteborg och Umeå), som publiceras i tidskriften Allergy, visar att nästäppa är vanligare bland rökare.

I Europa har mer än var tionde vuxen kronisk nästäppa. Rökning ökar risken för långvarig nästäppa med omkring 70 procent, enligt studien.

– Att rökning ökar risken för kronisk så kallad rinosinuit är en ny upptäckt och ytterligare ett argument för att inte röka, säger överläkaren Maria Gunnbjörnsdottir på Akademiska sjukhuset till Upsala Nya Tidning.

I en annan amerikansk studie kom man fram till att rökare löper större risk drabbas av en allvarlig benvärk: perifer artärsjukdom (Pad). Sjukdomen orsakar förträngningar i benens och fötternas artärer och leder till värk och trötthet i musklerna.

Forskare vid Harvard följde 38 000 kvinnor under tolv år – de som rökte riskerade drabbas tio gånger mer av sjukdomen. Att sluta röka minskade risken, men var ändå många år senare högre jämfört med kvinnor som aldrig rökt, rapporterar TT.

En tidigare svensk studie om Pad pekade på att sjukdomen hade sociala kopplingar. Den var vanligare i bostadsområden med många arbetslösa och invandrare.

Hjärtinfarkt och lungcancer är två av många andra kända tobaksrelaterade sjukdomar. Nu kan även Pad läggas till.

Etiketter:

Annonser