Drogforskarpris till Fred Nyberg

Professor Fred Nyberg vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap i Uppsala har fått 2011 års drogforskningspris. Priset på 25 000 kronor delas ut av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Han har enligt motiveringen under flera decennier lämnat viktiga bidrag till den biologiska beroendeforskningen, med fokus på neurobiologiska processer som styr beroendeutvecklingen.

Han har studerat hur hjärnans belöningssystem fungerar, reagerar på exempelvis anabola steroider och opiater och identifierat peptider och substanser som skulle kunna bli alternativ till metadon. Han har även visat att användning av steroider kan bidra till missbruk av andra beroendeframkallande droger.

– Fred Nyberg har givit oss viktig ny kunskap och med sitt starka samhällsengagemang även bidragit till att den används, säger priskommitténs ordförande Kerstin Wigzell.

Fred Nyberg är knuten till Uppsala Universitet, har varit ordförande i Svenska föreningen för alkohol- och drogforskning och var under stor del av 2000-talet forskningsansvarig inom satsningen Mobilisering mot narkotika.

• Läs mer om Fred Nybergs forskning.

Etiketter:

Annonser