Flera gripna i stor smugglarhärva

SUNDSVALL I tisdags gjorde tullen tillslag mot 25 adresser i Sundsvallsområdet. Alkohol, doping, narkotika, vapen med mera beslagtogs. I torsdags inleddes häktningsförhandlingarna i smuggelhärvan där nio personer greps.

– Ett 20-tal grossister och 70 köpare har varit inblandade i smugglingshärvan., säger Sune Nordström på Tullverket i Sundsvall i ett pressmeddelande.

Husrannsakningar i tisdags morse gjordes främst i Sundsvallsområdet i bostäder, lagerlokaler, bilar och bankfack efter planering av tullens nya Norrlandsfunktion som mer fokuserar på riskanalys och underrättelsearbete.
Förutom i Norrland gjordes även tillslag i smuggelhärvan i Stockholm och Göteborg med hjälp av polis och kustbevakning.

Det beslagtogs bland annat 4 300 liter alkohol (varav 3 480 liter starköl), 151 gram amfetamin, dopmedel bestående av över 1400 tabletter och cirka 90 ml flytande. Dessutom två hembränningsapparater, mäsk och mindre mängder hembränd sprit, ett skjutvapen och två elpistoler. Även datorer, fraktsedlar, kvitton och kontanter hittades.

Häktningsförhandlingarna mot de misstänkta – sju män från Sundsvallstrakten, en man från Göteborg och en kvinna från Uppland – inleddes i torsdags. Två av dem häktades, rapporterar Accent. Förhandlingarna mot de övriga fortsätter på fredag. De misstänks för bland annat grovt smugglingsbrott och dopingbrott.

Det finns även kopplingar till en hembrännarliga – 15 personer greps och sju av dem häktades senare efter razzior i Västernorrland i början av april. Dessutom är en av dem som greps i tisdags också åtalad i det stora landsomfattande dopingmålet.

Tullen har ökat insatser mot storskalig smuggling av alkohol i landet som domineras av regelbunden införsel av legalt inhandlad i Tyskland, men sedan säljs illegalt vidare i Sverige. Ifjol sprängdes stora ligor i Skåne och Blekinge och tullen ökade kraftigt beslagen av smuggelsprit.

• STOR INSATS i SKÅNE/ Vid kontroller av tull, polis och försäkringskassan 17-20 maj i Helsingborgs färjeläge och vid Öresundsbron anhölls 16 personer i insatser mot grov organiserad brottslighet som smugglar alkohol. Det beslagtogs bl. a 12 741 liter öl, 1 185 liter vin, 413 liter sprit och 473 liter cider och alkoläsk. Även ett kilo hasch hittades gömt i en vinlast.

Etiketter:

Annonser