GHB – kunskapsbrist om farlig drog

STOCKHOLM/GÖTEBORG Kunskapsluckor finns om drogen GHB – och kusinerna GBL och butandiol – och behandling, trots flera år med fall av medvetslöshet och dödsfall bland missbrukare. I Göteborgsregionen är numera förgiftningar av drogen lika vanlig som av alkohol. Det framgick vid en hearing i regeringskansliet i onsdags.

Vätskan GHB (gammahydroxibutyrat), som även finns naturligt i kroppen, är mycket beroendeframkallande, är lättåtkomlig och billig jämfört med andra droger och anses öka sexlusten. Den misstänks även användas som våldtäktsdrog. Missbrukarna tillhör ibland subgrupper och det kan dröja länge innan myndigheter upptäcker dem. Det är ofta sjukvården som först möter dem – när ett rus gått överstyr.

Av drygt tre hundra fall av akuta förgiftningar som kom till Göteborgsjukhusen 2009 hade lika många använt GHB som alkohol, de båda grupperna stod för 17 procent, sedan följde förgiftning av läkemedel, medan heroin stod för endast 3 procent och andra opiater för 5 procent.

GHB är mycket svårdoserad drog och har svårförutsägbara effekter, såsom aggressioner, hjärtpåverkan, kräkning, medvetslöshet. Vid förgiftning finns inget motmedel att sätta in. I Göteborg upptäcktes 35 dödsfall relaterade till drogen åren 2000-2007. De flesta förgiftningsfall kan räddas, men eftervården blir lång, abstinensen är svår och kroppen utsätts för svåra påfrestningar. Drogen sänker kroppstemperaturen och personer har varit nära att frysa ihjäl.

Missbruk av GHB är mest utbrett i Västernorrland och Västsverige, men osäkerhet är stor och det finns rapporter från andra håll. Drogen narkotikaklassades först 2000 efter flera dödsfall bland ungdomar, medan de två varianterna GBL och 1,4 butandiol (som i kroppen omvandlas till GHB) betraktas juridiskt som hälsofarlig vara. De två senare, som används legalt inom industrin, kommer dock troligen att narkotikaklassas i höst efter flera turer.

Kriminella föredrar idag dessa två substanser då straffen är lägre. Så sent som i tisdags förmiddag anhölls en 25-årig man i Göteborg av polisen misstänkt för att ha beställt tiotals liter av troligen GBL via internet.

– Det är en välkommen skärpning när de preparaten också narkotikaklassas, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset, till Drugnews.

Han har mött missbrukare som kommit akut flera gånger och han menar att tillgången på de drogerna måste minska, information om deras farlighet spridas och eftervården utvecklas. Dessutom att sjukvårdens samarbete med socialtjänst och polis måste bli bättre.

Knutsen berättade vid hearingen om en person som över 20 gånger behandlats på akuten för GHB-förgiftningar, innan socialtjänsten kontaktades. En annan ung man hade missbrukat drogen i flera år och ville tvångsomhändertas efter en tredje överdos, men hos kommunen var han okänd.

Missbruket verkar inte längre öka av GHB och kusinpreparaten, men det kvarstår och medelåldern höjs bland användarna. Kai Knudsen har mött 50-åriga patienter som kommit in med akuta symptom.

Folkhälsoinstitutet har på regeringens uppdrag sammanställt en kunskapsöversikt om GHB, GBL och butandiol som presenterades av forskare vid hearingen. En del är känt, men mycket är fortfarande oklart om drogens spridning och hur den påverkar hjärnan. Och mycket återstår för att ta fram kunskapsbaserat stöd och behandling av en svårhanterlig patientgrupp.
“Kunskapen om långtidseffekter och specifika behandlingsmodeller är klart bristfällig och inom vissa områden i det närmaste obefintlig“, står det i rapporten.

• Fotnot: Kunskapsinventeringen “Balansering på medvetandets gräns – Riskbruk, missbruk och beroende av GHB och närbesläktade preparat“ (pdf-fil, 102 sidor). Hearingen i Rosenbad var ett samarbete mellan Socialdepartementet, FHI och länsstyrelsen i Västra Götaland.

Etiketter:

Annonser