Rökförbud i Mittens rike

PEKING Från 1 maj råder rökförbud på restauranger, barer och andra allmänna inrättningar i Kina. Men få tror att förbudet kommer ha någon omedelbar effekt i landet där över 300 miljoner människor röker.

Att tända en cigarett i hissen, på bussen och även i sjukhusens väntsalar är allmänt förekommande i Kina där information om tobaksskador varit ovanliga.

Experter har länge varnat för att landet, som är världens största tobaksproducent och har största antalet rökare, bär en tickande hälsobomb om inte myndigheter agerar för få ner antalet rökare.

Tobak dödar mer än en miljon kineser årligen och ett paket cigaretter kostar bara motsvarande cirka tre kronor. Om inget görs kommer dödstalen tredubblas inom 20 år varnar experterna.

Att staten drar in nära tio procent av sina skatteintäkter på tobak har också bromsat rökförbudet. Kina skrev under WHO:s konvention om tobakskontroll för fem år sedan.

Med tobaksskärpningen som nu införs vill regeringen visa att den tar varningarna på allvar. Förutom förbud att röka inomhus på offentliga ställen blir det även förbud mot cigarettautomater på allmänna platser.

– Förbudet kommer troligen att ignoreras av rökarna, eftersom upplysningen om det har varit minimal. Dessutom är straffen för de som bryter mot det ännu inte helt klargjorda, rapporterar Kinas officiella nyhetsbyrå, Xinhua.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser