Krav på skärpt lag efter skandalmatch

SÖDERTÄLJE/STOCKHOLM Efter fotbollsskandalen i Allsvenskan i Södertälje som fick avbrytas när någon slängde in smällare, så höjs nu röster för hårdare lagar och anmälningsplikt för huliganer.

Matchen mellan Syrianska – AIK avbröts i 20:e matchminuten i måndags när en smällare kastades mot en linjeman. Han fick ont i öronen och fördes till sjukhus för undersökning. Han mår dagen efter väl efter omständigheterna, men överväger sin framtid som domare.

Polis undersöker videofilm för att försöka hitta de skyldiga, misstanken gäller grov misshandel. Det kan leda till att ett eller båda lagen får förlustmatch, det blir inget omspel i vart fall, enligt Sportradion.

Helgens illdåd i Södertälje leder till nytt fokus på våld och hot inom idrotten.
Hat och alkoholstinna supportrar som stör matcher och omgivning är inget nytt. Det är alltför bekant både i Sverige och utomlands.

Vi minns hur Hammarby Fotbolls styrelse tvingade avgå efter hot. Och skandalen i EM-kvalmatchen Danmark-Sverige i Köpenhamn 2007 då en full dansk supporter attackerade domaren som blåst straff (Sverige tilldömdes segern). I början av april i år stoppades en match i Hamburg i Bundesliga då en assisterande domare utsattes för ölplastglas, tändare och mynt.

Händelser som skrämmer bort familjer från läktarna och att hot och våld – istället för idrottsliga prestationer – påverkar resultaten.

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) anser att klubbarna och Fotbollsförbundet har ansvar för säkerhet, visitering och att förebygga våld på plan. Hon tycker att förbundet måste bli tydligare. I radions P1 Morgon beklagade hon det inträffade och att “hatet och drogerna“ måste motverkas bättre.

Fotbollsförbundets Lars-Åke Agrell underströk att kriminella handlingar begåtts och att de skyldiga måste hittas. Han efterlyser även hårdare lagstiftning, såsom att kända bråkmakare ska ha anmälningsplikt inför matcher. Det har införts i engelsk fotboll där tidigare bråk minskat betydligt.

Idrottsministern öppnar för att diskutera en sådan anmälningsplikt, även om det är på justitiedepartementet som frågan ska behandlas.

En ansökan från Djurgården om att få lagra bilder på avstängda bråkstakar för att kunna avvisa dem vid matcherna utreds om det är förenligt med personuppgiftslagen.

• Inför årets Allsvenska premiär kom Rikspolisstyrelsen med nya riktlinjer om att klubbar i bolagsform borde bli betalningsskyldiga för all polisbevakning “vid tillställningen“. Men Stockholmspolisen anser inte definitionen “vid“ tydlig och fakturerar tillsvidare inte idrottsbevakning. Annan oklarhet är att exempelvis Djurgården (aktiebolag) då skulle tvingas betala, men inte IFK Göteborg (ej AB).

Dessutom ifrågasätts alkoholservering kring arenor efter flera incidenser. Exempelvis möjligheten att ta med öl upp på läktaren. Landshövding Per Unckel utsågs nyligen till nationell samordnare för att motverka våld och andra brott i samband med idrottsarrangemang.

Etiketter:

Annonser