Knarkrazzia i Christiania

KÖPENHAMN Natten mot tisdagen gjordes en stor polisinsats mot narkotikalangare i stadsdelen Christiania i Köpenhamn. Flera personer har häktats, en är misstänkt för innehav av minst ett ton cannabis.

Polisen har haft en intensiv spaning sedan december förra året, bland annat mot en huvudmisstänkt 44-årig man. Han tros ha förvarat stora mängder narkotika i en lägenhet i Østerbro varifrån mindre delar fraktats för försäljning i Christiania.

Vid polisinsatsen som inleddes i måndags kväll med en husrannsakan mot Tinghuset i Christiania så angrep en folkhop som kastade sten och smällare, polisen svarade med att använda tårgas. Tillslaget slutade med att tio personer greps och 24 kilo cannabis och nära en miljoner kronor i kontanter beslagtogs.

Senare släpptes några av de gripna, men sju personer har häktats misstänkta för narkotikabrott och en kvinna för häleri, rapporterar dansk polis och tidningen Politiken. Fem av dem misstänks för försäljning och medverkan till langning av minst 1,1 ton hasch och 232 kilo skunk (cannabissort med hög THC-halt).

Sedan danska staten fått rätt i domstol att förvalta den tidigare fristaden – ursprungligen ett kasernområde som 1971 ockuperades av människor som utvecklade alternativt boende och hantverk – så kan hela stadsdelen vara på väg att förändras.

Tidigare förekom droghandel i princip fritt på området. Fristadens innevånare kämpar fortfarande för att få ha kvar Christianias karaktär, men myndigheterna har tröttnat på knarkhandel och mc-ligor som flyttat in och planerar därför stora ombyggnationer.

Etiketter:

Annonser