Stödkonsert för de glömda barnen

STOCKHOLM Barn med föräldrar som knarkar eller dricker för mycket uppmärksammas vid arrangemang i Stockholm på tisdag. Dels seminarier och dels en stödkonsert på kvällen i Berwaldhallen för de glömda barnen.

På en konferens under tisdagen leder journalisten Kattis Ahlström diskussioner om exempelvis Varför gråter mamma?, medias roll, och folkrörelser och alkoholnormen. Allt utifrån ett barnperspektiv.

kvällskonserten medverkar bland andra The Real Group, musikklasser från Adolf Fredriks skola och artisten Morgan Alling som själv blev fosterfamiljsplacerad. Barnminister Maria Larsson inleder och drottning Silvia är hedersgäst.

– Det är nästan slutsålt i Berwaldhallen, vilket givetvis är roligt. Överskottet går till Blå Bandets arbete för de glömda barnen och kampanjen Ingen alkohol före 18, säger en av arrangörerna, Per-Olof Svensson från Blå Bandet, till Drugnews.

Folkhälsoinstitutet har beräknat att minst 385 000 unga – vart femte barn i Sverige – växer upp i risk- eller missbruksmiljöer. De har ofta svårare att tillgodogöra sig skolgång, försöker skydda och ta hand om sina föräldrar och löper större risk att själva få drogproblem senare i livet. De flesta kommuner har idag stödgrupper för dessa barn, men skam- och skuldkänslor och en omvärld som inte förmår se och agera gör att bara ett par procent av barnen identifieras och får stöd.

– Barnen kan behöva möta andra, få veta att de inte är ensamma, få möjlighet att känna sig trygga. Därför måste ansträngningarna öka för att erbjuda stöd. Vi i föreningslivet kan ha lättare att nå dem, säger Per-Olof Svensson.

• Fotnot: Seminariet “Barn far illa“ ordnas av nätverket Omtankegruppen (Blå Bandet av Hela Människan, IOGT-NTO och LP-stiftelsen) i samarbete med studieförbunden Bilda och NBV. Stödkonserten arrangeras av Blå Bandet.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser