Alkohol bidrar till cancer

LONDON I Västeuropa bidrar alkoholkonsumtion till en betydande del av cancerfallen, även tjocktarmscancer. Det slås fast i en artikel publicerad i den ansedda medicinskatidskriften British Medical Journal.

Enligt den nya undersökningen, med data från nästan 110 000 män och över 250 000 kvinnor, kan alkoholkonsumtion förklara ungefär tio procent av cancerfallen hos män och ungefär tre procent bland kvinnor. Störst risk fann man hos dem som drack mer än de rekommenderade riktlinjerna.

En skillnad mot många andra undersökningar av sambandet mellan alkohol och cancer är att denna undersökning också tittade på tidigare alkoholkonsumtion. För de som druckit alkohol ökade risken för cancer med varje ökning av alkoholkonsumtionen. De män som tidigare hade druckit alkohol hade betydligt högre risk för cancer än de som aldrig druckit alkohol.

Man fann exempelvis samband mellan alkohol och levercancer, olika tumörformer och bröstcancer hos kvinnor. Men även tjocktarmscancer – riskerna är större än vad forskare tidigare trott. Var tredje man som får denna typ av cancer kan kopplas till alkoholkonsumtion, enligt artikeln.

Enligt artikelförfattarna understryker resultaten behovet av att fortsätta och utöka ansträngningarna för att minska alkoholkonsumtionen i Europa, både på individ och samhällsnivå. Även om måttlig alkoholkonsumtion kan minska risken för vissa sjukdomar, så är nettoeffekten av alkohol skadlig.

Undersökningen omfattar personer från åtta länder, Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Nederländerna, Grekland, Tyskland och Danmark som deltagit i studien European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Sverige ingår i studien, men eftersom inga frågor ställdes om tidigare alkoholkonsumtion i den svenska delen av studien, har svenska data inte ingått i denna undersökning.

• Fotnot: Läs hela artikeln här (pdf): Alcohol attributable burden of incidence of cancer…

Tema: Alkohälsa

Är alkohol nyttigt?

Forskarstudier hävdar då och då att mindre mängder alkohol kan vara nyttigt och minska risken att drabbas av en viss sjukdom.Samtidigt utpekas alkohol ligga bakom över 200 sjukdomar, tillstånd och skador (bl a cancer, mag- och leverproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, fosterskador, olyckor och våldsbrott).

•Européer har högst alkoholkonsumtion i världen. Bör vi verkligen av hälsoskäl dricka mer? •LÄS gärna EU-rapporten ”Alcohol in Europe, a public health perspective” (2006).

Etiketter:

Annonser