Maffian med i hjälparbetet i Japan

TOKYO Många ton förnödenheter har levererats till offren från jordbävningen och efterföljande tsunamin i Japan. Bland de första att skicka hjälp var den kriminella organisationen Yakuza.

Den kriminella organisationen med gamla anor har skickat över 70 långtradare hittills med mat, vatten, filtar, hygienutrustning och andra förnödenheter till katastrofområdet i nordöstra Japan.

Det maffialiknande nätverket står utanför samhället och är känt för mord, illegal spelverksamhet, narkotikahandel och andra kriminella aktiviteter, men försöker nu visa upp ett annat ansikte i katastrofens kölvatten.

Yakuza använder sin uppbyggda logistisk, låter grupper i Tokyo och Kobe organisera transporter och lastning och når ut med hjälp till strandsatta.

Även vid jordbävningen i Kobe 1995 var Yakuza-gäng tidigt på plats med hjälpsändningar.

Några experter på Yakuza-gängen menar att den hjälpande attityden vid katastrofer beror på att de kriminella själva tvingats klara sig utan stöd från samhället.

Andra ser andra motiv bakom hjälpen.
– Yakuza försöker positionera sig för att kunna komma åt kontrakt för återuppbyggnaden i katastrofområdet, säger Tomohiko Suzuki, en journalist som skrivit böcker om Yakuza, till Reuters.

Hittills har cirka 27 000 människor rapporterats döda eller saknade efter katastrofen i Japan. Hundratusentals japaner har tvingats ifrån sina hem.

Etiketter:

Annonser