Filmade poliser friade för ofredande

STOCKHOLM De två ungdomspoliser som åtalats för övergrepp då de hotade att drogtesta en bloggare som filmade dem friades i fredags av Stockholms tingsrätt.

Poliserna hade åtalats för ofredande, egenmäktigt förfarande och olaga tvång, alternativt tjänstefel.

Det var i februari 2010 som bloggaren Jesper Nilsson filmade två poliser som kontrollerade några tonåringars färdbevis i Hornstulls tunnelbanestation i Stockholm. Polisen slet till sig hans mobiltelefon och krävde att han skulle radera bilderna annars hotade de att ta med honom till stationen för drogtest. De påstod felaktigt att han sett drogpåverkad ut.

När bloggaren tagit bort bilderna, så släpptes han. Fallet har fått mycket uppmärksamhet då Nilsson efteråt lyckades återskapa bilder och en videofilm om händelsen som han lade ut på sin hemsida.

Men trots filmbevisen, så anser tingsrätten att ord står mot ord i målet och friar poliserna eftersom det saknas bevis då inspelningen stängts av. Domstolen menar att bara omständigheten att Jesper Nilssons berättelse “ ”framstår som mer logisk och trovärdig” än polisernas räcker inte, det behövs stödbevisning, rapporterar TT.

Åklagaren vill inte än uttala sig om eventuellt överklagande innan han läst domen.

Polisens ansvarsnämnd beslutade förra månaden att de båda ungdomspoliserna skulle få behålla jobbet även om de fällts i domstol, men ansåg att deras agerande varit mycket klandervärt.

Etiketter:

Annonser