Barnambassadör Persbrandt tog kokain

STOCKHOLM Skådespelaren Mikael Persbrandt har dömts till dagsböter för att ha tagit kokain på en krogtoa. Nu ifrågasätts hans lämplighet som Unicef-ambassadör.

Polisen grep den populäre skådespelaren en januarinatt i år vid en razzia på en krog i centrala Stockholm. Han nekade först till brott, men erkände efter ett urinprov som visat spår av kokain att han bjudits på en krogtoalett.

“Knappt en lina på toppen av en nyckel“, sade han själv om mängden, enligt förhörsuppgifter som tidningen Metro tagit del av. Han hävdar att det var första gången han prövat drogen. Men sade samtidigt till polisen när han vädjade till dem att inte rapportera att “jag älskar kola, det bara är så“.

Nu har Mikael Persbrandt i ett strafföreläggande dömts till drygt 13 000 kronor i böter för ringa narkotikabrott.

Den 47-årige skådespelaren har medverkat i flera filmer och tv-serier och är även engagerad som Unicef-ambassadör för barns rättigheter. Han har varit öppen om sina alkoholproblem som han jobbar med, och har i domstol dömts för rattfylleri.

Efter kokaindomen ifrågasätts nu hans lämplighet som Unicef-ansikte.
– Organisationens arbete ska utgå från Barnkonventionen som i artikel 33 vill skydda barn från olagligt användande av narkotika. Hur går det ihop med Persbrandts inställning, kanske dags för en time-out?, säger Per Johansson, generalsekreterare i Riksförbundet narkotikafritt samhälle.

Unicef i Sverige förvånar narkotikadomen.
– Mikael är engagerad och har betytt mycket för Unicef. Men narkotika är olagligt och oacceptabelt och vi söker honom för ett samtal om vad som har hänt och hans roll som ambassadör, säger informationschef Ingeborg Ekblom på Unicef till Drugnews.

• Mikael Persbrandt har varit Unicef-ambassadör sedan 2006 och har besökt bland annat barn i Haiti och Moldavien och i tv-kampanjer värvat världsföräldrar. Han är nu aktuell i Oscarsbelönade danska filmen “Hämnden“, ska framöver medverka i “The hobbit“ och nya Hamilton-filmer.

Etiketter:

Annonser