Fyra års fängelse för nätdrog

NORBERG Svea hovrätt fastställer straffet på fyra års fängelse för en man som hanterat bland annat nära 50 gram av nätdrogen MDPV. Därmed jämställs drogen straffrättsligt med ecstasy.

Polisen hittade vid en insats i november ifjol mot den 46-årige mannens husvagn i Norberg MDPV-drogen, men även mindre mängder av amfetamin och metylon.

Tingsrätten i Västmanland dömde mannen till fyra års fängelse i december. Att mängden MDPV var utblandad ansågs försvårande då han misstänkts för att själv gjort det för att sälja det vidare. Domen innefattade även ett fall av grov stöld och några mindre brott.

Domen överklagades till Svea hovrätt som inte ser någon anledning att ändra den, rapporterar Västmanlands Läns Tidning. Nu återstår att se om det blir överprövning i Högsta domstolen.

Nuvarande rättspraxis om nätdrogen MDPV (Methylenedioxypyrovalerone), som har centralstimulerande och hallucinogena effekter, jämför den i farlighet och mängd med ecstasy. I flera andra mål med domar upp till åtta år för hantering av drogen har de dömda velat jämföra den med amfetamin, som har en gräns på 250 gram till grovt narkotikabrott.

Nätdrogerna MDPV och Butylon – som ingår i gruppen katinoner – är narkotikaklassade sedan 1 februari 2010. Nya droger fortsätter att strömma ut på missbruksmarknaden, det tar oftast lång tid innan narkotikaklassning görs och rättsystemet kan bedöma substansernas farlighet, ruseffekter och vilket straffvärde de ska ha.

Från 1 april får tull och polis större befogenheter mot s.k. nätdroger – bland annat att omhänderta misstänkta, men ej ännu klassade preparat.

Etiketter:

Annonser