Kritik mot alkohol vid idrottsarenor

STOCKHOLM Länsstyrelser riktar kritik mot hur alkoholservering sköts inne på idrottsarenor. I Stockholm har en utredning öppnats om alkoholtillstånd i restauranger vid Globen.

Det är länsstyrelserna i storstadsområdena Stockholm, Göteborg, Malmö och Östergötland som i rapporter till Folkhälsoinstitutet kartlagt servering av öl, vin och sprit vid idrottarenorna.

– Vi vill få ökad kunskap och bättre tillsyn av alkoholserveringar vid idrottsarrangemang. Men uppföljningen görs lokalt, inte av oss, säger Matz Larsson, chef för tillsynsavdelningen på FHI, till Drugnews.

Rapporterna ger nytt bränsle i diskussionen utifall alkohol och idrott hör ihop och om samband till bråk och våld, enligt Svenska Dagbladet som läst dem.

Synpunkter om utskänkningen gäller bland annat frågeställningar som:
• Är det förenligt med alkohollagen att folköl får drickas på läktarna; är publik med årskort att betrakta som ett slutet sällskap; ska arenaserveringar få sälja bara alkohol, utan att tillhandahålla lagad mat?

Särskilt länsstyrelsen i Stockholm är kritisk. Vid tillsynsrundor vid några hockeymatcher i höstas gjorde handläggare från länsstyrelsen i samarbete med polis flera iakttagelser vid Globen.

Bland annat släpptes före ett derby alkohol- och narkotikapåverkade personer in på en restaurang och personal hade ingen koll på vilka som serverades. Tjänstemännen såg våldsamma slagsmål mellan supportrar på flera Globen-serveringar. Även vid en annan match så förekom fylleri och narkotikapåverkade gäster inne på en av krogarna.

Ägare till krogarna inne på Globen är Baldakinen Service Management. Man får kritik av länsstyrelsen för bristande ordning och nykterhet i tre av dem. Stockholm stads tillståndsenhet har nu inlett utredning som kan leda till åtgärd.

Men företaget tillbakavisar att man skulle servera alkohol till stökig publik.
– Serveringen var stoppad långt innan slagsmål utbröt. Därefter har vi valt att begränsa serveringen till mellanöl och det kommer vi att fortsätta med vid riskmatcher, säger Claes Hanngren, vd för Baldakinen Service Management, till SvD.

Alkohol, huliganism och ordningsproblem på läktare och serveringar kring arenor har länge uppmärksammas. Snart startar en ny fotbollssäsong.

Ungdomens nykterhetsförbund anser att det är dags att sluta servera alkohol i anslutning till idrottsarrangemang.

– Sportarrangemang slutar vara en folkfest när man släpper in alkoholen i arenan. Det är en förolämpning mot idrottsutövare och ett hot mot alla som vill uppleva sporthändelser på plats, säger förbundsordförande Vidar Aronsson i en kommentar.

Etiketter:

Annonser