Hiv-positiva rånas på bromsmediciner

DURBAN I Sydafrika rånas hiv-positiva personer på sin livsviktiga bromsmedicin. Tjuvarna blandar den med råttgift och tvättmedel i tron att de tillverkar drogen “Whoonga“. En giftig drog som blandas med cannabis och röks för att förstärka ruseffekten.

Värst drabbat är fattiga områden i KwaZulu-Natal provinsen där aids är utbrett. I Umlazi, en förort till Durban, är risken att bli rånad ett vardagligt hot. Där går hiv-klienter tillsammans till klinikerna för att minska risken att bli av med hämtad anti-retro virus medicin (ARV).

Även i övriga Sydafrika tenderar bromsmedicin-rånen att öka.
Cirka sex miljoner människor är hivsmittade i Sydafrika. Ungefär 700 000 får bromsmedicinen Stocrin, den vanligaste, billigaste och mest tillgängliga av ARV-mediciner i landet.

Missbruk av “Whoonga“ och användandet av Stocrin i drogen hotar vårdprogrammet i hela landet. Sydafrikas högste polischef Bheki Cele har beskrivit det som ett stort nationellt problem och polsen utreder sambandet Whoonga, bromsmediciner och kriminalitet.

– Om vi på grund av läckaget förlorar Stocrin, som är ryggraden i vården av de smittade, måste vi se oss om efter andra dyrare och mer svåråtkomliga mediciner, säger Bright Mhlongo, chef för Sydafrikas största hiv-klinik Ithembalabantu i Durban, till BBC.

Men HIV-patienterna överfalls och bestjäls helt i onödan för i själva verket är Whoonga en helt annan giftblandning. Thavendran Govender, vid KwaZulu-Natal universitetets fakultet för kemi, har funnit att drogen består av en blandning av heroin/morfin och stryknin, som bland annat används som råttgift.

Att använda ARV-mediciner för att tillverka Whoonga är meningslöst och har ingen bevisad stimulerande effekt alls, utan leder till heroinberoende och livsfarliga biverkningar, uppger Govender för Allafrica.

Etiketter:

Annonser