Cannabis ökar risk för psykos

MÜNCHEN/LONDON Cannabisanvändning ökar risken att senare utveckla psykossjukdom. Det orsakssambandet stärks av en långtidsstudie av unga tyskar som rökt cannabis.

Det europeiska forskarlaget har följt en grupp unga tyskar i ett tiotal år, ingen av dem hade psykiska besvär när undersökningen började. De var då i åldrarna 14 till 24 år.

Studien visar att de som använde cannabis, både före och efter att intervjuerna inleddes, löpte en fördubblad risk att drabbas av psykossymtom, jämfört med de som inte alls använt drogen.

Sambanden fanns kvar – men något mindre starka – då andra faktorer som socioekonomisk status, ålder och kön vägdes in. Studiens resultat stärker orsakssambandet mellan användning av cannabis och att senare utveckla psykossjukdom, enligt forskarna.

Kopplingen är tydlig även huruvida sambandet är orsaksrelaterat ännu inte är bevisat, enligt Dagens Medicin.

Vanliga motargument är att personer med dolda psykiska besvär är mer benägna att röka cannabis som en slags självmedicinering. Men forskarna fann inte stöd för något sådant omvänt “tidssamband“.

Studien som nu publiceras i British Medical Journal omfattade 1923 slumpvist utvalda personer i Tyskland. Drugnews har tidigare rapporterat om delar av studien.

Tidigare har även brittiska och svenska forskare varnat för att cannabisanvändning kan öka risk att utveckla schizofreni och depressioner.

Etiketter:

Annonser