Ny drogpolitik i Colombia?

Colombias nya president Juan Manuel Santos kan tänka sig att avkriminalisera narkotika för att minska våld och kriminalitet i knarkhandelns spår. Är det en riktig tolkning av hans uttalande i en tidningsintervju?

– Det är ett alternativ som vi kan diskutera. Jag motsätter mig inga medel som är effektiva, säger han i intervjun i tidningen Semana i helgen.
– Om omvärlden beslutar att legalisera olika droger, skulle jag tänka mig att besluta samma sak, fortsätter den liberal-konservative colombianske presidenten.

Den långa intervjun i tidningen sex månader efter Santos makttillträde handlar om ekonomi, förhållandet till USA och grannländerna och mycket annat. Det framgår även att Colombia oväntat nyligen stödde Bolivia som ville (men misslyckades med att) häva FN-förbudet att odla och tugga kokablad.

Colombia har länge varit USA:s främsta samarbetspartner i regionen och har fått stort ekonomiskt stöd för att bekämpa kokaodling och vänstergerillan Farc som delvis finansierar sin verksamhet med kokainhandel.

Det något överraskande svaret om avkriminalisering har väckt uppmärksamhet världen över. Intervjun var avsedd för inhemsk publik och i Latinamerika är det inte något extremt uttalande, mot bakgrund av att några ex-presidenter ifrågasatt “kriget mot narkotika“ och några länder prövar nya strategier mot drogproblem, uppger en diplomatkälla för Drugnews.

Men Juan Manuel Santos var tidigare försvarsminister hos förre presidenten Uribe och har bekämpat knarkgerillan och varit strateg bakom “den demokratiska säkerhetspolitiken“. I november kritiserade Santos de som i folkomröstningen i Kalifornien ville legalisera marijuana.

Drugnews har kontaktat Colombias ambassad i Stockholm och undrat om en svängning av landets narkotikapolitik är på gång, man har skickat frågan vidare till utrikesdepartementet i Bogotá. Inget svar har ännu kommit.

• I Colombia odlas och tillverkas mest kokain i världen, även om det minskat efter intensiv bekämpning av myndigheterna. Knarkkartellers uppfinningsrikedom är stor, häromdagen hittade militären en 31 meter lång hemmabyggd u-båt inne i djungeln i sydvästra Colombia. Farkosten var i glasfiber och kunde rymma åtta ton kokain, troligen var avsikten att frakta narkotika till Mexiko.

Annonser