Ursäkt och ersättning till fosterbarn

STOCKHOLM Tusentals fosterbarn som vanvårdats och utsatts för övergrepp bör få en ursäkt från staten och möjlighet till en ersättning på 250 000 kronor var. Det föreslår regeringens särskilda utredare Kerstin Wigzell.

Hon presenterade Upprättelseutredningens betänkande i torsdags. Det handlar om alla de barn som under åren 1920-1980 togs från föräldrar som inte ansågs kunna ta hand om dem och placerades i samhällets vård på institutioner och i fosterfamiljer.

Flera fick ett bättre liv, men många utsattes för misshandel, psykiska och sexuella övergrepp och tvingades till hårt arbete utan ersättning. Alltså vanvård och hot av vuxna som var satta av samhället att skydda dem.
– Det är ett stort, stort svek, sade Kerstin Wigzell på en presskonferens där utredningen presenterades.

Hon föreslår att personer som utsatts för övergrepp eller försummelse av allvarlig art som barn ska kunna få en kvarts miljon kronor skattefritt. Även om samhället inte har juridisk skyldighet till ekonomisk ersättning, så har det ett moraliskt ansvar, menar Wigzell.

Dessutom ska en särskild ceremoni anordnas där dessa samhällets styvbarn får en offentlig ursäkt för det lidande de tvingats genomgå.

Övergrepp har även fortsatt i modern tid. En kartläggning som utredningen gjort fann minst 246 omhändertagna barn som under 2008-2009 misstänks utsatts för övergrepp och misskötsel – trots att socialtjänsten känt till det. Mörkertalet är betydligt större, enligt utredaren.

En enkät från Barnombudsmannen visar att endast var femte socialnämnd idag har en egen handlingsplan för hur socialtjänsten ska agera om vanvård uppdagas på familjehem eller HVB-hem.

För att inte historien ska upprepas och barn som omhändertas av samhället i framtiden ska utsättas, så föreslår Kerstin Wigzell att ökade krav och kontroll av familjehemsvården. Socialsekreterare ska ha bättre kontakt med de utplacerade och besöka barnen minst fyra gånger per år. Kommuner som bryter mot reglerna ska bli skadeståndsskyldiga.

• CEREMONI/ Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) som tog emot utredningen, lovade direkt att en särskild ceremoni med ursäkt ska ordnas skyndsamt för de personer som samhället svek som barn. Däremot vill hon avvakta en remissrunda innan hon tar ställning till förslag om ekonomisk ersättning.

• Fotnot: Utredningen ”Barnen som samhället svek – åtgärder med anledning av övergrepp och allvarliga försummelser i samhällsvården” (SOU 2011:9, pdf-fil, 316 sidor).

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser