“Nykterist“ åtalad för spritsmuggling

KALMAR Två män i norra Kalmar län har åtalats för smuggling av nära 1500 liter alkohol från Tyskland till Sverige. En av dem är sedan flera år ordförande i en lokalförening som arbetar mot alkoholmissbruk. Han medger resan, men uppger för Drugnews att han bara var med som sällskap.

Enligt åtalet till tingsrätten är männen, 65 och 39 år, misstänkta för att ha försökt smuggla in 113 liter sprit, 90 liter vin och 1267 liter starköl, rapporterar lokaltidningar.

Resan gjordes i mitten av december ifjol. På väg hem från Tyskland fastnade de i en tullkontroll i Helsingborg. Tulltjänstemännen ansåg att mängden var för stor för att vara för privat bruk. Männen var anhållna i två dagar, innan de släpptes.

Den yngre mannen uppgav att alkoholen skulle användas i samband med en större fest för sonen, men inga inbjudningar var utskickade och ingen lokal var bokad. Han ska även ha sålt alkohol vidare, enligt polisförhör som Östran/Nyheterna tagit del av.

Den äldre mannen säger först till Drugnews att han inte visste om alkoholsmugglingen, men ändrar sig sedan.
– Jag är oskyldig, var bara med som sällskap, och så att kompisen kunde ta med två ransoner. Jag var inte med in och handlade och vet inte om han lade in extra flaskor. Jag har inte gjort någon egen förtjänst på resan och tog inte emot en enda flaska, säger han till Drugnews.

65-åringen har arbetat lokalpolitiskt i folkhälsofrågor och är sedan flera år engagerad och lokalordförande i nykterhetsföreningen Verdandi

• Drugnews: Är det inte problematiskt att du med din bakgrund misstänks för ett sånt här brott.
– Jo, men vi får avvakta rättegången. Jag hoppas inte att vår förening tar skada.

• Kan du sitta kvar som ordförande i föreningen?
– Jag har fått stöd under dagen, men det får årsmötet avgöra lite senare i vår, svarar han.

Han betonar att föreningen inte kräver helnykterhet och inte är emot alkohol om det sköts rätt, utan bara missbruket.

Rättegången om alkoholsmuggling är planerad till 7 april i Oskarshamn.
• Fotnot: Drugnews väljer att ange föreningens namn för att undvika andra spekulationer.

Etiketter:

Annonser