Alkoholförbud i Thailands nationalparker

BANGKOK De flesta av Thailands 110 nationalparker har förklarats som alkoholfria zoner från årsskiftet.

Detta efter att en berusad student knivdödade en person under ett högljutt party i Khao Yai National Park 26 december ifjol. Både försäljning av och att dricka alkohol är nu bannlyst, enligt ett regeringsbeslut.

Miljöminister Suwit Khunkitti förklarade att parkerna ska vara naturliga viloplatser, fria från alkohol, inte bara under nyåret utan året runt. Tidigare försök med ömsesidig förståelse har visat sig inte fungera.

– Förut bad vi turister att inte ta med alkoholdrycker, men många smugglade in dem ändå och störde andra personer. Nu vill vi att turisterna ska förstå att parkerna är alkoholfria zoner och överträdare kommer att straffas, sade han på en presskonferens, enligt Accent som citerar Asia One News.

Personer som påträffas med att dricka alkohol riskerar få böta 1 000 baht (cirka 220 kronor) och illegala försäljare kan komma att få betala upp till gånger mer. Nationalparkerna i Thailand ska i princip bli tobaks och alkoholfria, men undantag görs för områden som Koh Samet där affärsföretag hyr mark och driver hotell, restauranger och andra turistställen.

Thailand har tidigare haft en återhållsam alkoholkultur, men konsumtionen har ökat senare år. Bland annat efter ökad turism och tryck från utländsk alkoholindustri.

Etiketter:

Annonser