“Dödsdrogen Krypton ska förbjudas“

STOCKHOLM Lagliga nätdrogen Krypton har hittills krävt nio svenskars liv. Det visar en granskning av några rättsmedicinare. Nu förbereder läkemedelsverket förslag om att regeringen ska narkotikaklassa och stoppa de verksamma ämnena i drogen.

Det är rättsmedicinare som i Läkartidningen slår larm om drogen som säljs lagligt via Internet. De visar i en sammanställning efter obduktioner att minst nio personer ha avlidit runt landet sedan förra hösten efter att ha använt Krypton. Alla var födda på 1970-1980-talen och hade dött innan de kom till sjukhus, inga misstankar finns om självmord.

I de flesta fall fanns även spår av läkemedel (bl a fluoxetin och venlafaxin) eller andra droger, men inte i “toxiska nivåer“.

Krypton påminner om morfin och kan blandas ut i te eller sväljas som kapsel. Den är lätt att få tag i via internet, och är en blandning av O-desmetyltramadol och växten Kratom från Sydostasien som innehåller ämnet Mitragynin. Det är särskilt kombinationen med O-desmetyltramadol med växtextraktet som är livsfarlig, det är svårdoserat och påverkar troligen andningen.

Ingen av de två substanserna O-desmetyltramadol och Mitragynin är idag narkotikaklassade i Sverige. Men nu håller Läkemedelsverket på att snabbutreda ämnena och ska föreslå en narkotikaklassning.
– Vi ser allvarligt på larmen. Regeringen har inte hört om dödsfallen tidigare. Nu verkar ju orsakssamband tydliga mellan försäljning, missbruk och dödsfall och en klassning bör kunna ske skyndsamt, säger ämnesrådet Ralf Löfstedt på Socialdepartementet till Drugnews.

• Kan drogen fortsätta säljas innan regeringen narkotikaklassar och EU godkänner det?
– Ja, den är i princip tillåten att saluföra till dess. Med det nya lagförslaget som regeringen lagt, så skulle tull och polis kunnat få omhänderta preparaten i avvaktan på klassning.

Ralf Löfstedt understryker risken med att laborera med olika ämnen i missbrukssyfte.
– Dödsfallen i samband med Krypton borde vara en varningssignal för de som testar. Det är svårstyrt och kan lätt gå fel, säger han.

Smartbar är av nätsajterna som säljer förpackningar med Krytpon-blandningen med 5 gram för 298 kronor styck. På hemsidan står bland annat: “Varning: Kan vara farligt att förtära. Förvaras oåtkomligt för barn. !!!OBS!!! Krypton får ABSOLUT INTE kombineras med några som helst läkemedel. Dödsfall har inträffat vid kombination med lugnande läkemedel.“

• Det kan ta upp till tre månader efter regeringsbeslut om narkotikaklassning innan ett ämne kan stoppas, delvis på grund av EU:s protokollordning. På ett ministermöte nyligen föreslog socialminister Göran Hägglund att notifieringen måste kunna påskyndas, vilket flera kollegor instämde i. Problemen med ständigt nya nätdroger finns idag i hela unionen.

Etiketter:

Annonser