Elin Ramfalk ska leda A Non smoking

STOCKHOLM Från årsskiftet börjar Elin Ramfalk, 29 år, jobba som generalsekreterare för A Non Smoking Generation efter Fredrik Söderhielm. “Allför många unga börjar röka, det vill jag göra något åt“, säger hon till Drugnews.

Hon reagerar mot orättvisor och att tobaksbolagen gör vinster på att lura ungdomar i Sverige och utomlands att börja röka och bli beroende. Och att barn i fattiga länder ofta tvingas arbeta på tobaksplantager under dåliga villkor.

Själv har hon aldrig rökt.
– Nej, jag kände inget sådant grupptryck från kompisar och fick stöd hemifrån att vara trygg med den jag är, säger hon.

Hon oroas över att så många ungdomar – trots kända hälsorisker och lagar – börjar röka.
– Nio av tio vuxna som röker började under tonåren, trots att det är förbjudet att sälja tobak till den som inte fyllt 18 år. Tillgängligheten behöver minskas, tillsynen förstärkas – ett licenssystem för att få sälja tobak borde införas.

Elin Ramfalk är uppväxt i Stockholmsområdet och är utbildad folkhälsovetare på Karolinska institutet. Hon har även erfarenhet av varumärkeskommunikation och eventfixare från brån Fieldwork. Sedan ifjol arbetar hon med förebyggande projekt och kommunikation på A Non Smoking Generation.

Hon gillar organisationens blandning av preventionsarbete och utmanande kampanjer.
Och vill fortsätta knyta ungdomar till organisationen.
– Jag vill lyssna på unga, göra dem delaktiga och stärka att de inte börjar röka, säger hon.

Fredrik Söderhielm som arbetat fem år som generalsekreterare för A Non Smoking Generation blir kvar under en övergångstid när Elin Ramfalk tar över.

Etiketter:

Annonser