Arga snickaren no2

Barnens behov kommer sist i några hem. Kan inte någon tv-kanal sända hem arga snickare till föräldrarna och reparera trasiga hem?, skriver Mats Gunnarsson, generalsekreterare i Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor, i en julkrönika.

Julen är här och vi längtar efter att slippa vardagen. Att få leva i en mysbubbla under några dagar, utan skola, jobb och stress, tillsammans med familj och vänner.

Sova länge och äta gott. Men för barn eller anhöriga som lever med missbruk i familjen kan det vara tvärtom. Skolan och jobbet är andningshålet som gör att man orkar med. Pausen där man kan låtsas att allt är som det ska vara. Att krypa in i bubblan hemma kan vara ett hot.

När jag läser och hör alla skildringar om hur barnens behov kommer sist i vissa hem blir min första reaktion ilska.

Kan inte någon tv-kanal skicka hem arga snickare till föräldrarna och reparera det trasiga hemmet? Kan dom inte skälla ut föräldrarna och få dem att se sina barn!

Tänk om det vore så enkelt, om tillvaron var ett TV-program med snabba lösningar…

Snickare Per rullar in på gårdsplanen i sin fixarbil och ringer på.
– Så här kan ni inte ha det! Hur har ni tänkt här? Det finns ju inga pengar till julklappar, men du har bordet fullt med sprit och öl. Var kom dom pengarna ifrån?

Kameran zoomar in föräldrar som uppenbarligen tar illa vid sig, böjer ned sina huvuden.
– Nu gör vi så här, säger Per och börjar rabbla lösningar samtidigt som hans snickarkompisar börjar släpa in julklappar, behandlingsplaner, AA-möten, läkare, stödgrupper eller annat som behövs i just det här hemmet.

25 eller 45 minuter senare, beroende på kanal och klockslag.
– Åh, vi är så tacksamma, säger hela fungerande familjen.
(Vi förstår att det egentligen har tagit en vecka, men alla skiner nu av lycka).

Per och hans kompisar vinkar adjö och påbörjar resan till nästa hem som inte fungerar.

Som läsare tycker du kanske att det här är urdumt, eller så tänker du att “socialtjänsten borde ju vara Snickare Per“. Jo, ibland känns det så. Men den största bristen är inte brist på snickare, utan bristen på ljud.

Varför säger inte vi vuxna ifrån när vi ser saker som är fel? Varför talar vi inte med honom eller henne som inte mår bra? För föräldrar som dricker för mycket mår sällan bra.

Ett samtal utan ilska, men berätta att du känner oro och fråga vad den personen känner? Om du är den förste som frågar, så kommer hon eller han att slå ifrån sig, var så säker. Men om du är nummer tre eller fem så kanske någonting händer.

En synnerligen God jul och kom ihåg att jultomten är snäll, men han försvinner fort igen. Att bygga långsiktigt tillsammans är bättre!

• Fotnot 1: “Arga snickaren“ är ett tv-program på kanal 5 som tar tag i havererade hemmafixarprojekt.
• Fotnot 2: Krönikan publiceras även i Blå Bandets tidning.

Etiketter:

Annonser